ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Офикия и представяне на новия духовен надзорник на Софийска епархия в храм „Св. ап. Петър и Павел“

01 юли 2011 14:54, Софийска митрополия
Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"

На 29 юни столичния храм „Св. ап. Петър и Павел“, кв. "Красна поляна" отпразнува своя храмов празник. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който с топло чувство си спомня за певческия си труд, положен по време на студентските си години точно в този храм, празничната св. Литургия бе оглавена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с викария в богослужението взеха участие архимандрит Теофан, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, и дякон Козма Поповски.

Да влязат в радостта на едноименния столичен храм, бяха дошли множество миряни от различни енории. Празникът бе уважен и от кмета на община "Красна поляна", г-н Иван Чакъров.

По време на св. Литургия бе награден с офикия „иконом“ предстоятелят на храма протойерей Кирил Дидов, който бе поставен на този отговорен пост след връщането на храма обратно в лоното на каноничната Църква. Епископ Йоан го представи пред църковното изпълнение като изряден духовник с усърдна пастирска дейност, обгрижващ не само енорията, но и много семейства, чиито деца са станали наркозависими. Офикията му бе дадена и за възраждането на енорийски живот и непрестанното обновление и благоукрасяване на храмовата сграда.

Отец Кирил Дидов е завършил петгодишния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, след което продържава образованието си в Богословския факултет към Атинския университет в Гърция. След успешното си дипломиране през 1997 г. той е назначен за учител по източно-църковно пение в Софийската духовна семинария.

През м. август 2001 г. е ръкоположен за дякон и след това за свещеник. Четири години служи като ефимерий в Софийската духовна семинария, а от 2004 г. е предстоятел на столичния храм “Св. ап. Петър и Павел”.

Като отбеляза, че Негово Светейшество достойно оценява дейността на отец Кирил Дидов, викарният епископ обяви решението на Българския патриарх и Софийския епархийски съвет - награденият свещеник да заеме и изпълнява длъжността духовен надзорник на Софийска епархия.

Проповед за живота на светите апостоли Петър и Павел, за тяхното обръщане към Бога и за служението им като Христови апостоли, произнесе еп. Йоан. Той акцентира върху добродетелния живот на християнина и върху особено нужното ни днес търпение.

В края на празничното си слово той поздрави предстоятеля на храма и вече новоназначен духовен надзорник на епархията и пожела на всички с апостолска ревност да изпълняваме своето призвание.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Петя ИВАЙЛОВА

 

 

Снимки

Празничната иконаХрамов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"ОфикияОфикияХрамов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Иконом Кирил ДидовЗнеполски еп. Йоан Храмов празник в храм "Св. ап. Петър и Павел"Празнична иконаПразнична икона
« предишна новинаследваща новина »