ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в Силистра

01 юли 2011 21:11, Доростолска митрополия
Храмов празник в Силистра

На 28 юни с благословението на Доростолския митрополит Амвросий архиерейска празнична вечерна богослужба бе извършена в храм ”Св. Димитрий”, с. Калипетрово.

В 18,00 ч. светините бяха посрещнати от множеството народ, дошли от близо и далеч да им се поклонят.

Начало на вечерната служба даде протосингелът на епархията ставроф. ик. Добри Чаков в съслужение на прот. Николай от Видинска епархия.

На клира помагаха Деволският епископ Теодосий и Агатоникийският епископ Борис - игумен на Бачковската св. обител.

Бе извършено петохлебие, след което се изпя многолетствие за целия български народ. В своето слово митрополит Амвросий изтъкна колко "велика е милостта Божия" към епархиотите на Доростолска св. митрополия, които могат да се радват и да получат благословение от светините, принадлежност на Кипърската православна църква. Митрополитът допълни, че духовната радост на църковното изпълнение от богохранимата му епархия е двойна, тъй като с благословението на игумена на атонския манастир "Св. ап. Павел" и Свещения Кинотис на Света Гора, в Силистра пристигнаха и св. мощи на преп. Максим Изповедник. Много рядко в България се е случвало толкова скъпи светини да се съберат на едно място.

Освен това на 28 юни се навършва и една година от основаването на Православния център с името на приснопаметния митрополит Иларион. „Бог беше дарил приснопаметния митрополит Иларион с дълъг живот. И то живот не празен, а изпълнен с благочестие и Божия благодат, защото Бог го беше обдарил с твърде много таланти: добър служащ, прекрасен проповедник и добър писател…" - каза митрополит Амвросий - "Ние, които сме от черното духовенство, т. е. монашествующите, можем да оставим следа в живота си само тогава, когато честно, добросъвестно и с жар сме служили на Бога и на Църквата. Именно така блаженопочиналият митрополит Иларион послужи и на Църквата, и на народа си. Защо трябваше да изградим този православен център? Да даде Бог, и на други места в България да се открият подобни православни центрове, където младото поколение да получава религиозна грамотност, от която днес така се нуждае цялото ни общество!"

На 29 юни, когато св. ни Църква чества паметта на светите първовърховни апостоли, катедралният храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел“ отбелязва своя храмов празник.

В празничната света Евхаристия взеха участие Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий - правоправещ архиерей на епархията, Деволският епископ Теодосий, протосингелът ставроф. ик. Добри Чаков и други свещеници от епархията, както и духовници от Видинска епархия, игуменът на манастира "Дервент" - Румъния, и делегатите от Света Гора, които придружават св. мощи на преп. Максим Изповедник. Събитието уважиха и представители на местната и държавната власт.

При тържествено биене на камбаните рано сутринта архиереите бяха посрещнати пред катедралния храм, където ги очакваше храмовото духовенство. След като облякоха богослужебните си одежди, свещенослужителите се насочиха към храма. При пеене на „Владику и священноначалнику…“ архиереите направиха тържествен вход и взеха време за светата богослужба.

Въпреки работния ден, храмът беше препълнен с богомолен народ от близо и далече, дошли да се помолят на светите първовърховни апостоли и да се насладят на това всеправославно тържество на духа. Службата бе водена на три езика - български, румънски и гръцки.

Св. Литургия протече при голяма тържественост и по установения ред. След „Святий Боже“ архиереите по старшинство произнесоха молитвата „Господи, Господи…“. На Великия вход бяха поменати трима патриарси - българският, румънският и вселенският.

След отпуста приветствие отправи митрополит Амвросий. В първата част на проповедта си той припомни живота и значението на делото на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. След това изтъкна, че този храм, празнуващ 150-годишен юбилей, както и много други, са строени в периода на турското робство с големи усилия и трудности. Въпреки всичко, каза той, по онова време „българският народ винаги е имал пиетет към две неща – просветата и родната Православна църква“. Митрополитът изтъкна, че днес в този храм присъства шесто поколение от онези, които са го съградили.

След това всички излязоха пред храма, където беше извършен водосвет. Беше направена лития около храма. След като стигнаха до гроба на приснопаметния митрополит Иларион, архиереите изпяха „Вечная памят“ и положиха цветя.

За гостите беше даден официален обяд, в края на който Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий отново благодари на всички, участвали в това духовно тържество.

Духовно обогатени и с преизпълнени с радост сърца от този празник на Православието, участниците взаимно се увериха, че и в бъдеще ще продължават тези междуправославни срещи и съборни богослужения, свидетелстващи за духовно единство и братска обич в Христа.

Текст и снимки: монах ЕМИЛИАН (Петров)

 

 

Снимки

Храмов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в СилистраХрамов празник в Силистра
« предишна новинаследваща новина »