ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощите на св. Максим Изповедник пристигнаха в гр. Варна

02 юли 2011 13:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Мощите на светеца

На 30.06.2011 г. в 10,00 ч. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успeние Богородично” пристигнаха за поклонение мощите на св. Максим Изповедник, които се съхраняват в манастира „Св. Павел (Ксиропотамски)” – Света Гора.

Преподобни Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието. Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. В своето богословие св. Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото учение по този важен въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 г. сл. Р. Хр.).

Мощите на светеца ще бъдат изложени за поклонение в катедрален храм „Св. Успение Богородично” гр. Варна до 2 юли 2011 г.

Поводът за посещението на светинята в България е 40 години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Максим.

Текст: Борислав Стоев
Снимки: г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

Пристигането на мощитеПристигането на мощитеПристигането на мощитеМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаШествиетоМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храмаМощите на светеца в храма
« предишна новинаследваща новина »