ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вечерня с всенощно бдение в чест на 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим (обновено с видео)

02 юли 2011 23:55, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Максим

Христовата Църква – земна и небесна – ликува! Защото в града на Премъдростта Божия - София – за духовно честване на пресветлата 40-годишнина от интронизацията на Светейшия Български патриарх Максим дойдоха в любов и единство предстоятели и представители на поместните православни църкви от целия свят. Те, заедно с множество миряни, се събраха в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” обединени от почитта към Първойерарха на Българската православна църква и вдъхновени от присъствието на св. мощи на неговия светец-покровител преподобни Максим Изповедник – наставника на Православието, вселенския светилник, премъдрия учител на чистата апостолска и светоотеческа вяра!

В празнична и радостна атмосфера на 2 юли 2011 г. в 18.00 ч. бе поставено началото на тържествата, посветени на 40-годишнината от възкачването на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на патриаршеския престол. С неговото благословение и по решение на Св. Синод на БПЦ тържествената вечерня с всенощното бдение бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Богослужението започна веднага след като великата светиня от светогорския манастир „Св. Павел (Ксиропотамски)” - мощите на св. Максим Изповедник - бяха посрещнати в храм-паметника „Св. Александър Невски”, а след това изнесени от св. олтар лично от патриарх Максим и поставени в центъра на храма за всецърковно поклонение. Най-първо пред тях се поклони Негово Светейшество Българският патриарх, последван от всички останали архиереи – чуждестранни гости, членове на Св. Синод на БПЦ и епископи, архимандрити, свещеници, дякони, монашествуващи, иподякони и миряни, които с видимо вълнение пристъпваха към този, който просвети вселената и утвърди светото Православие без да пожали нищо свое.

От името на всички присъстващи и молещи се духовници и православни християни високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай произнесе сърдечно приветствие към Светейшия патриарх Максим, в което подчерта, че светата ни Църква тържествува, бидейки събрана за честванията на неговата 40-годишнина като Български патриарх – годишнина славна и дарена промислително от милостивия Бог! Митрополит Николай каза още, че е сугуба нашата радост, тъй като имаме възможността да посрещнем великата светиня – мощите на преподобни Максим Изповедник и по неговите молитви да благопожелаем на патриарх Максим здраве, сили и благодат в първосветителското му служение за ползата и напредъка на Църквата ни и за мира и благоденствието на нашия народ! (Вижте видеото с митрополитското слово по-долу.)

След това всички свещеници взеха благословение от митрополит Николай, а докато звучаха вечерните молитви и химнословия, потокът от богомолците, покланящи се пред мощите на великия свети отец, не секваше.

Преподобни Максим Изповедник е един от най-изтъкнатите и многозаслужили богослови на Православната църква. Той има водеща и решаваща роля в борбата срещу монотелитската ерес (6-7 век) и в победата над нея, подготвяйки с делото си решенията на Шестия вселенски събор. Останал до края на дните си обикновен монах, той се показа пред Църквата и пред света необикновен в смирението си, в богословската си богоумъдреност и в изповедническата си сила. Заради защитата на чистотата на православната вяра той бил гонен, арестуван, осъждан на заточения. Но тъй като нищо не можело да сломи духа му, нито да намали влиянието, което той имал върху съборното съзнание на Църквата, накрая противниците му издействали жестоко поругание над неговата личност и призвание: езикът му бил отрязан – за да не може да проповядва и да полемизира с еретиците-монотелити, а дясната му ръка била отсечена, за да не може повече да пише своите богопросветени съчинения. Но нищо не успя да засенчи този светилник Христов, чиито св. мощи България днес посреща с ликуване и благодарност, с упование и молитва за своя патриарх и своето бъдеще.

Всички членове на светата ни Църква славим Всеподателя Бога за това, че ни е сподобил да се спасяваме в Господа под архипастирското ръководство на патриарх Максим, верен приемник на добродетелите, които неговият светец-покровител преди 1400 години е придобил и е завещал на всички нас. Нашият Първопредстоятел вярно следва примера на преподобни Максим Изповедник, живеейки в смирение, управлявайки Църквата мъдро и съхранявайки чистотата на св. Православие вече 40 години като Български патриарх и Софийски митрополит. Прекланяме се и черпим пример от търпението и великодушието на Светейшия ни патриарх Максим, който въпреки човешката нелоялност, въпреки безсрамието и неизброимите хули, отправени срещу него, въпреки непосилното бреме, което изнесе върху раменете си, за да устои Църквата ни на изкуствено предизвикания разкол и политизираното противопоставяне, през дългия си живот на истински православен архипастир никого не отпрати без благослов и никого не осъди. Затова и Света Троица дарува на нашия патриарх многолетно битие и служение, за да вкуси радостта от победата Божия над неправдата и да продължи да ръководи Българската православна църква в единство и възрождение. Затова за него са валидни думите на Псалмопевеца: „И тъй, вразумете се, царе; вземете поука, съдии земни! Служете Господу със страх и радвайте се (пред Него) в трепет. Отдайте почит Сину, за да се не разгневи, и за да не погинете във вашия път, защото Неговият гняв скоро ще се разпали. Блажени са всички, които се Нему уповават.” (Пс. 2:10-12)

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА, ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО!

 

&feature=youtu.be

Текст: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Пристигане на представителите на поместните православни църквиПристигане на представителите на поместните православни църквиКлир и богомолен народ в очакване св. мощи на преп. Максим ИзповедникПристигане на св. мощи на преп. Максим ИзповедникПосрещане на св. мощи на преп. Максим ИзповедникНегово Светейшество Българският патриарх МаксимПловдивският митр. Николай приветства Българския патриарх МаксимПловдивският митр. Николай приветства Българския патриарх МаксимПловдивският митр. Николай приветства Българския патриарх МаксимСвещенството се покланя пред св. мощи на преп. Максим ИзповедникСвещенството се покланя пред св. мощи на преп. Максим ИзповедникПловдивският митр. Николай Пловдивският митр. Николай благославя свещениците и дяконитеПловдивският митр. Николай благославя свещенствотоДелегацията от м-ра "Св. Павел (Ксиропотамски)" - Света Гора АтонПловдивският митр. НиколайРекторът на ПДС прот. Добромир Костов и духовенствоПловдивският митр. Николай благославяИподякони на БПЦДякони на БПЦПловдивският митр. НиколайПловдивският митр. НиколайМитр. Николай чете евангелския текстПловдивският митр. НиколайСв. Максим ИзповедникДяконско поклонение пред св. Максим ИзповедникВярващият народ по време на бдениетоИзпращане на Негово Светейшество патриарх МаксимИзпращане на Негово Светейшество патриарх МаксимСв. Максим Изповедник
« предишна новинаследваща новина »