ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неочаквана радост!

02 юли 2011 18:35, Троянски манастир
Светите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обител

На 2 юли 2011 г. в Троянската света обител бе донесена частица от драгоценните мощи на преп. Максим Изповедник - честната му ръка, с която благослови светата обител, нейното братство и многобройните поклонници, оказали се в храма в този радостен ден. Светинята беше посрещната от заместник-игумена - архим. Августин и манастирските братя, тъй като в това време игуменът на светата Троянска обител - Преосвещеният Браницки епископ Григорий - бе по решение на Св. Синод в София за тържественото честване 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Епископ Григорий придружава и подпомага делегацията на Александрийската патриаршия по време на нейния престой в столицата като участва и във всички официални срещи с ръководителите на държавните институции в Президентството, Народното събрание и Министерския съвет.

С тържествен звън на камбани, биене на клепало, тържествено пеене на тропара на свети Максим Изповедник от протопсалта Орлин Янчев (студент по богословие в Солун) и кадене от архим. Августин светите мощи бяха занесени и изложени за поклонение в манастирския храм.

Великата духовна радост - срещата с частицата от светите мощи на един от най-големите защитници на истините на Православието, заедно с братството успяха да съпреживеят и многобройните поклонници, дошли в светата обител по това време.

Светите мощи бяха донесени от четирима монаси от светогорския манастир „Св. Павел (Ксиропотамски)”, предвождани от йеромонах Никодим, дългогодишен представител на въпросния манастир в Свещения Кинотис на Атон. Светогорските братя с радост се поклониха на най-голямата светиня на Троянската света обител - чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица” и изразиха възхищението си от красотата на манастира.

След тържествен обяд даден по инициатива на братството, на светогорските монаси бе изнесена беседа за историята на светата Троянска обител, връзката й със Света Гора и актуалните й проблеми. Гостите благодариха за топлия прием, интересната беседа, изнесена от йеромонах Кирил, и поканиха братството да посетят тяхната света обител.

Братството на Троянския манастир всесърдечно благодари на Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов, представител на БПЦ пред Блаженнейшия архиепископ на Атина и цяла Гърция, без чиято помощ, съдействие и братска любов тази духовна радост не би могла да се състои!

Свети преподобни отче Максиме, моли Бога за нас!

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: Десислава Дочева

 

 

Снимки

Светите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обителСветите мощи на преп. Максим Изповедник в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »