ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Министърът на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов взе участие в богослужение край Каварна

03 юли 2011 18:17, Българска Патриаршия
Първи юли в Каварна

На 1 юли, когато в Каварна се стичат хора от цяла България, за да приветстват заедно по неосъзнат езически обичай изгрева на първото юлско слънце, християните от енорията на храм „Св. Успение Богородично”, гр. Каварна, в продължение на хилядолетна християнска традиция се изкачиха на нос Чиракман рано сутринта в 5,30 ч., за да отслужат Акатист към светите чудотворци – безсребрениците Козма и Дамян и всебългарския отец Йоан Рилски, които се почитат в този първи юлски ден от светата Православна църква.

Акатиста прочетоха прот. Василий Селемет от гр. Каварна и свещ. Павел Максимов от гр. Шабла.

Изкачването на нос Чиракман и отслужването на акатист в този ден за почит към паметта на св. безсребърници и чудотворци се прави традиционно там, защото на платото му са разкрити основитe на християнска базилика от V-VI в. посветена на св. Козма и Дамян.

За реставрацията на тази древна базилика продължават да се търсят дарители, за да бъде братското посрещане на юлското слънце в Каварна осветено не само от физическото слънце на земния небосвод, но и от Единия светилник – Слънцето на правдата – Христос Бог, Който дарява Своята светлина на всеки идващ в света на Живота по молитвите на Своите светии.

По-късно, от 9,30 ч., за първи път на нивите около гр. Каварна бяха отслужени водосвет и молебен от прот. Василий и свещ. Павел за умножаване на хляба (реколтата), отправен към иконата на Божията Майка „Пресвета Богородица – умножителка на хлябовете”.

В този първи по рода си молебен за новата история на североизточната българска област Добруджа молитвено присъстваха и министърът на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов, кметът на Каварна г-н Цонко Цонев, председатели на земеделски кооперации и земеделци от района.

След богослужението фолклорен състав от Каварна изнесе програма, наситена с характерни добруджански народни танци.

Текст и снимки: Борислав Аврамов

 

 

Снимки

Първи юли в КаварнаПърви юли в КаварнаПърви юли в КаварнаПърви юли в КаварнаПърви юли в КаварнаПърви юли в Каварна
« предишна новинаследваща новина »