ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Г. Първанов се срещна с представители на Поместните православни църкви

03 юли 2011 20:16, Българска Патриаршия
Президентът Г. Първанов се срещна с представители на Поместните православни църкви

Президентът Георги Първанов се срещна днес на “Дондуков” 2 с предстоятелите и главните представители на делегациите на Поместните православни църкви, които са у нас по повод 40-годишнината от интронизацията на патриарх Максим.

По време на срещата президентът Първанов изрази високата си оценка за дейността на духовния водач на православните българи през последните четири десетилетия. Георги Първанов отбеляза, че през този период е имало и времена на предизвикателства и перипетии, но Негово Светейшество патриарх Максим е направил необходимото за преодоляване на вътрешния разкол и утвърждаване на високия авторитет на Православната ни църква.

Георги Първанов припомни историческия принос на Българската православна църква като основен фактор за духовния разцвет на средновековната ни държава и за спасителната й роля на национален обединител в годините на робството. Президентът изрази надеждата си отново вярата да помогне на българския народ за преодоляването на днешната криза в ценностите, която е не по-маловажна от икономическата криза в света.

Държавният глава припомни, че Българската православна църква се е утвърдила като изключително толерантна духовна институция и именно с нейната решителна подкрепа са спасени българските евреи в годините на Втората световна война. Той добави, че Православната ни църква съумя да съхрани авторитета си и по време на възродителния процес.

От името на Предстоятелите и главните делегации на Поместните православни църкви архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипър Хризостом изрази високата си оценка за патриарх Максим като духовен водач на православните българи. Архиепископ Хризостом припомни ролята на Българския патриарх на обединител по време на вътрешното противопоставяне в Българската православна църква.

Обща бе оценката по време на срещата, че държавните и църковни институции, в рамките на своите правомощия, следва да дадат приноса си за духовното развитие на православните народи. Президентът Първанов изрази вярата си в единството и солидарността на Поместните православни църкви.

По-рано днес президентът Георги Първанов присъства на светата Литургия в храм “Св. Александър Невски” по повод 40 години от интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим за Предстоятел на Българската православна църква.

Източник: president.bg

 

 

« предишна новинаследваща новина »