ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Максим

03 юли 2011 18:40, Българска Патриаршия
Слово - отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Максим

† М А К С И М, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Възлюбени братя и сестри,

Слава Богу! По братолюбезното желание на Високопреосвещените архиереи - членове на Св. Синод, днес се събрахме на молитвено общение да отбележим моето скромно четиридесетгодишно патриаршеско служение на светата ни Църква.

Принасям сърдечна благодарност на всички, които почетоха съборната ни изява с личното си присъствие, както и на онези, които от далечина са с благосклонното си участие в нея.

Не по мое желание, защото аз се съобразявам със съвета на Премъдрия: „Не искай от Господа власт, нито от царя – почетно място“ (Прем. Сир. 7:4), но по неизповедимите Божии пътища, по решение на Църковно-народния патриаршески избирателен събор, след належаща църковна богослужба и послание на Св. Синод към мен: „Да пазя като зениците на очите си свещените закони и канони на Вселенската православна църква, да следвам неуклонно заветите на нашето толкова героично минало, като предстоятелен кормчия на нашия целокупен църковен живот“, аз вече четиридесет години съм скромен патриарх Български и митрополит Софийски. С благодатната Божия помощ, в „Сила, която се в немощ напълно проявява“(2 Кор. 12:9), изпълнявам отговорното си църковно послушание.

По Божията воля през този дълъг период съм се старал с пълно съзнание на дълг за запазване „Единството на духа, чрез връзките на мира“ (Еф. 4:3), да държа руля на Свещения кораб и в спокойно плаване и във време на бури по Господните пътища на неспокойното житейско море.

С голямо душевно вълнение слушах топлото Синодално приветствие и добре осмислям, че благоплодното служение на светата ни Църква е общо изпълнение в съзнание и мир, по съвета на свети апостол Петър: „Бъдете всички единомислени“(1 Петр. 3:8). Еднакво сме преподавали и преподаваме „вярно словото на Божията истина“. В сътрудничество и взаимодействие с преосвещените епископи, честния клир, усърдните служители по църковната администрация, просветното старание, икономическите деятели, сме допринасяли за църковното и на Родината благо. „Не нам, Господи,не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина“ (Пс. 113:9).

Честити сме, че в нашето скромно църковно тържество участват и представители на братските Православни църкви, които и в дни на смущение, внесено в живота на Българската православна църква, оказаха братолюбиво единство и съборно съдействие за мирно спокойствие.

Почтителна признателност изказваме на високопочитаемите Предстоятели: Негово Блаженство архиепископа на Нова Юстиниана и на целия Кипър Хризостом, Негово Блаженство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор и на всички представители на Православните църкви: на Негово Високопреосвещенство Методий, митрополит на Бостън - пратеник на Вселенската патриаршия; Негово Високопреосвещенство Петър, митрополит на Аксуми – пратеник на Александрийската патриаршия; Негово Високопреосвещенство Теофилакт, архиепископ на Йордания – пратеник на Йерусалимската патриаршия; Негово Високопреосвещенство Сергий, митрополит на Воронеж – пратеник на Московската патриаршия; Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан - пратеник на Сръбската патриаршия, Негово Високопреосвещенство Герасим, митрополит Зугдидский и Цаишски – пратеник на Грузинската патриаршия; Негово Високопреосвещенство Теологос, митрополит на Серес – пратеник на Еладската архиепископия; Негово Високопреосвещенство Йеремия, архиепископ Вроцлавски и Шчечински – пратеник на Полската митрополия; Негово Високопреосвещенство Димитрий, митрополит на Гирокастро – пратеник на Албанската архиепископия.

Почтителна признателност изказваме на многоуважаемите гости: г-н Георги Първанов – президент на Република България, г-жа Цецка Цачева – председател на Народното събрание, и на другите държавни и обществени гости, уважили ни в свидетелство на добри чувства и почит към светата ни Църква, с нейното свято, родолюбиво и многодостойно дело.

Топла отеческа благодарност изразяваме на многобройния благочестив народ – свещенослужители, монаси, монахини, мъже, жени и младежи за синовните им духовни чувства.

„Утрешният ден сам ще се грижи за своето“ (Мат. 6:34) - казва Спасителят.

„Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене?“ (Пс. 115:3). „Ще благославям Господа във всяко време; хвалата за Него винаги е в устата ми“ (Пс. 33:2).

„Моля ви, братя, заради Господа нашего Иисуса Христа и заради любовта на Духа, да ми спомагате в молитвите си за мене към Бога“ (Рим. 15:30). А М И Н !

Слово по повод 40 години от интронизацията на Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, 3 юли 2011 година – ПКСХП „Св. Александър Невски“

 

 

« предишна новинаследваща новина »