ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тост на официалния обяд по случай 40-годишнината от интронизацията на Българския патриарх МАКСИМ

03 юли 2011 12:11, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим

† М А К С И М, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Блаженства,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, уважаеми представители на гражданската общественост, боголюбиви отци, драги сътрапезници,

Възрадвано е сърцето ми, изпълнено е с благодарствено славословие към всещедрия Господ Бог, Който ни доведе до тоя час в съвместна молитва и скромно тържество, обединени в любовта Христова, да отбележим изпълнилите се 40 години от избора и интронизацията ми за Български патриарх и Софийски митрополит.

Приех и последвах Божията воля и Църковно-народното желание, като се възкачих на свещения трон на високодостойните български патриарси, имайки пред очи великия Пастиреначалник на светата Църква и светлия пример на именитите ми предшественици, оставили ярка диря на предано църковно-народно служение.

През изтеклите четири десетилетия не преставах да се моля Богу и да се трудя за укрепване на вярата в душите на поверените ми люде, да ги насърчавам в добродетелния живот, да се обичат един-другиго и да живеят в мир с близки и далечни (Еф. 2:17). В трудния ми път (вече 70 години в духовен сан) аз всякога съм бил подпомаган от епархийските митрополити – членове на Св. Синод, духовенството и благочестивия богопредан народ, който изпълва Божиите храмове и възвисява моленията ни. В междуцърковните ни отношения и съвместната работа при богословски срещи и конференции полагаме старания за постигане на единомислие и на „онова, що служи за мир и взаимно назидание” (Рим. 14:19).

Желая да благодаря от сърце и специално да подчертая братската подкрепа, която предстоятелите и представителите на Православните църкви са ни оказвали в моменти на изпитания за светата ни Църква.

Сърдечно благодаря на предстоятелите и представителите на Православните ви църкви–сестри за оказаното ми внимание, доброжелателни поздравления и добри пожелания. Благодаря и на нашите любезни спомоществователи и домакини. Изпросвам молитвеното Ви усърдие пред Бога за мое смирение, за да изпълня достойно своя дълг „чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява“(Филип. 4:13) в търсенето на царството Божие и Божествената правда (Мат. 6:33), с достъп до благодатта, „в която стоим и се хвалим с надежда за слава Божия“ (Рим. 5:2).

На всички ви желая здраве и благополучие.

Благоденственное и мирное житие!

03. 07.2011 г., София.

Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »