ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Председателят на парламента Цецка Цачева посрещна в НС представители на БПЦ, предстоятелите на Църкви и главите на църковните делегации

04 юли 2011 14:55, Българска Патриаршия
Председателят на парламента Цецка Цачева с представителите на БПЦ, предстоятелите на Църкви и главите на църковните делегации

Председателят на българския парламент Цецка Цачева посрещна в Народното събрание представители на Българската православна църква, предстоятелите на Църкви и главите на църковни делегации, които са в България по повод 40-ата годишнина от интронизацията на Българския патриарх Максим.

Председателят на Народното събрание приветства гостите в Пленарната зала. Цецка Цачева ги запозна с историята на сградата, като подчерта, че тя е една от първите обществени сгради в новата българска столица – символ на българския парламентаризъм, с историческо значение и паметник на културата.

Председателят на парламента отбеляза, че в основите на сградата е зазидан текст с историческо послание: „Тази сграда да послужи за увековечаване на свободата и равноправността в България и за прослава на българския народ”. Тя допълни, че на 25 ноември 1884 г. става тържественото откриване на сградата на парламента, в присъствието на княза, министър-председателя, министри, депутати, дипломати, както и много граждани. След освещаването митрополит Климент произнася реч, в която очертава значението на това „ново, свято място”, в което ще се решават съдбините на българския народ, разказа председателят на Народното събрание.

Българската православна църква винаги е редом до светската власт – не само за молитва, но и за напътствие, с много разум и добрина, която понякога на нас, политиците, ни липсва, заяви Цецка Цачева. Тя допълни, че Българската православна църква е тази, която работи за единението на нашия народ. По думите й за нея денят е празник, тъй като има честта да приеме гостите на обичния Български патриарх Максим.

Демокрацията изисква и различие, но нека това различие да гради единство. Да бъдем различни в своите мисли, но единни в любовта към България, българския народ и света. Това каза Видинският митрополит Дометиан в обръщението си от името на представителите на Българската православна църква към председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Митрополит Дометиан посочи, че е възможно да се направи съпоставка между храм-паметника „Св. Александър Невски” като храм - обединител на народа, и Народното събрание – като друг храм, където трябва да витае духът на единството, взаимното уважение и добротата. "Съединението прави силата" и нека този девиз отнесат нашите гости по родните си места, да бъдем всички заедно в доброто, заяви Видинският митрополит Дометиан. Той отправи пожелание към председателя на Народното събрание: „С молитвеното ни посещение да има плодородие във Вашите трудове и тези на Вашите подопечници – народните представители, независимо от различната им партийна принадлежност”.

Цецка Цачева подари на предстоятелите на другите православни църкви специален плакет. От едната му страна е гравиран образът на първия председател на Народното събрание Антим I, а от другата страна е изобразена сградата на парламента.

Източник: parliament.bg/

 

 

« предишна новинаследваща новина »