ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на БПЦ и Поместните православни църкви

04 юли 2011 15:06, Българска Патриаршия
Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на БПЦ и Поместните православни църкви

С благодарност, че с присъствието си са уважили 40-годишнината от интронизацията на патриарх Максим, премиерът Бойко Борисов посрещна в Министерския съвет предстоятелите на Църкви и главите на църковни делегации, дошли в България за празника. Той се поклони пред всеки един от 20-те висши духовници, сред които бяха архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипър Хризостом, архиепископът на Чехия и Словашките земи Христофор, представители на Константинополската, Александрийската, Йерусалимската, Московската, Сръбската и Грузинската патриаршии, Гръцката и Албанската архиепископии, Полската митрополия.

„Щастлив съм, че Българската православна църква вече е единна. Минахме през много перипетии през последните години, но сега българските православни християни имат свободата да практикуват своята вяра и имат добри пастири”, каза министър-председателят. Той посочи, че без да се меси в нейните дела, правителството се опитва максимално да подпомага Църквата. Премиерът Борисов изтъкна също, че въпреки кризата и упреците от опозицията за отделяните средства, правителството продължава да строи нови храмове и да възстановява църкви и манастири. „В Църквата българските граждани стават по-добри, вярата и моралът им се увеличават, когато ходят на вашите служби”, коментира той и посочи, че не брои колко джамии има в България, а колко църкви и параклиси се правят. Министър-председателят разказа на гостите за откриването преди седмица на църквата „Св. Кирил и Методий” в Созопол, приютила мощите на св. Йоан Предтеча, и сподели с тях намерението да бъдат консервирани и превърнати в музеи други 20 църкви, чиито останки са открити в района.

Премиерът Бойко Борисов се обърна към висшите духовници с призив да помагат за обединяването на Балканите. „Колкото повече се обединяват Балканите, толкова по-добре за нашите народи, и мисля, че Църквата може много да помогне в този процес”, каза българският министър-председател.

От името на ръководителите на делегации към премиера Борисов се обърна архиепископ Христофор. „Виждате представители на целия православен свят, на всички Църкви. Позволете да Ви благодарим за това, което правите и което показва, че българското правителство уважава своята Църква и нейния Патриарх. Не можете да си представите колко важен е за нас фактът, че при пътуванията си в чужбина Вие винаги показвате отношение по въпросите на Православието и често сте придружаван от свещеници”, посочи архиепископ Христофор.

Видинският митрополит Дометиан изрази благодарност от името на патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ към премиера за неговото „благородно, сърдечно, християнско, родолюбиво, патриотично и честно отношение към главата на БПЦ, към когото се отнасяте като към духовен баща, който твърде много Ви цени и обича”. Митрополит Дометиан припомни, че освен средства за храмове, министър-председателят Борисов всяка година осигурява правителствения самолет за пренасяне на свещения благодатен огън от Йерусалим до България.

„Като духовник и като гражданин свидетелствам, че постъпвате по евангелски”, каза митрополит Дометиан и припомни две притчи от Евангелието: „По плодовете им ще ги познаете” и „Добрият лозар изрязва сухите пръчки на лозата и ги хвърля в огъня, за да даде възможност на живото да расте и да дава плодове”.

Премиерът Борисов получи от името на патриарх Максим официалния патриаршески знак и юбилеен албум.

Източник: government.bg

 

 

Снимки

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на БПЦ и Поместните православни църквиПодаръците от премиера Борисов и МС за патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »