ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравление от Руския патриарх Кирил по случай 40-годишнината от интронизацията на Българския патриарх Максим

04 юли 2011 16:56, Българска Патриаршия
Светейшият патриарх Московски и на цяла Русия Кирил

Светейшият патриарх Московски и на цяла Русия Кирил отправи поздравителен адрес към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, във връзка с 40-годишнината от патриаршеската му интронизация. Предлагаме ви пълния текст на посланието по-долу.

Ваше Светейшество,

възлюблений събрате и съслужителю пред Престола Божий!

Като приветствам братски Ваше Светейшество, сърдечно Ви поздравявам с достигането на този забележителен предел във Вашето църковно служение – 40-годишнината от възвеждането Ви на Българския патриаршески престол.

Към Ваше Светейшество, както към никой друг, се отнасят думите на Премъдрия: “Венец на старците е многостранната опитност, и тяхна похвала е страхът Господен” /Сир. 25:8/. Много десетилетия Вие благоговейно предстоите в олтара Господен. Явявайки се един от най-умъдрените и опитни йерарси в Православния свят, Вие по право се ползвате с уважение от страна на Вашите събратя, Предстоятелите на Поместните православни църкви, като най-старши според времето на управление на Църквата сред всички нас.

Служението на Ваше Светейшество винаги е било и си остава служение на любовта – добродетел, която е изпълнение на всеки дълг (преп. Максим Изповедник, Послание към Йоан Кубикуларий): към събратята Предстоятели, към архиереите, клириците и миряните, към Светата Православна Царква, своята Родина и своя народ. За годините на Вашето патриаршество Вие станахте за Българската православна църква пазител на нейното единство и защитник на нейното историческо достояние.

Днес, когато во главе със сонма архипастири Вие тържествено отбелязвате встъпването в новото, пето десетилетие на Вашето Предстоятелско служение, аз с радост се присъединявам към многочислените поздравления и молитви, възнасяни към Бога да низпосли на Ваше Светейшество добро здраве, душевен мир, телесни сили, всесилна Божествена помощ и благодатно възпълване на силите Ви за продължаване на подвига на Вашето служение на Патриаршеския Престол на Българската православна църква.

С неизменна братска любов в Господа

+ КИРИЛ,

Патриарх Московский и на цяла Русия

Превод: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »