ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравление от Румънския патриарх Даниил по случай годишнината от интронизацията на Българския патриарх Максим

04 юли 2011 14:55, Българска Патриаршия
Румънският патриарх Даниил

По случай навършването на четиридесет години от интронизацията на Негово Светейшество Максим, патриарх Български, Негово Блаженство Даниил, първосветител на Румънската православна църква, отправи следния поздравителен адрес:

ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО МАКСИМ,

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

В тези възвишени моменти ставаме участници в радостта на Българската православна църква по случай навършването на четиридесет години от интронизацията на Ваше Светейшество за патриарх, когато поехте върху себе си една духовна и свята мисия, да ръководите благочестивия български народ по пътя на спасението. Този момент е предимно духовно, литургично и канонично събитие, защото подобна годишнина всеки път представлява празник за живота на Църквата.

Св. апостол Павел посочва значението на пастирското служение, казвайки следното: „И тъй, нека всякой човек ни счита за служители Христови и разпоредници на тайните Божии” (1 Кор. 4:1). Така Българската православна сестра църква притежава в лицето на Ваше Светейшество един всеотдаен Христов служител, верен разпоредник на Божиите тайни и духовен отец на българския народ, особено защото призванието на архипастира в Църквата е отговорност и себеотдайност за спасението на хората.

Като Български патриарх Вие насърчихте диалога, сътрудничеството и взаимното уважение в отношенията с другите Църкви, показвайки, в трудни за българския народ времена, изключителна загриженост за запазване единството на Църквата, на правата вяра и традиционните ценности на Православието.

Молим се на Господ Иисус Христос, „Пастиреначалника” (1 Петр. 5:4), да Ви дарува здраве, мир и радост.

На многая и благая лета!

С особена почит и братско целувание в Христос Господ,

ДАНИИЛ,

Патриарх на Румънската православна църква

Превод от румънски: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Румънският патриарх Даниил
« предишна новинаследваща новина »