ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен водосвет за празника на МВР

05 юли 2011 12:06, Софийска митрополия
Тържествен водосвет за празника на МВР

С тържествен водосвет бе отбелязан днес професионалният празник на служителите на Министерството на вътрешните работи – 5 юли и 132 години от създаването на министерството. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим водосветът бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполския еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, протосингела ставроф. ик. Ангел Ангелов, свещенослужителите от старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия” ик. Веселин Арнаудов и прот. Йоан Карамихалев, прот. Кирил Попов и свещ. Любомир Стоядинов.

На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в молитва редом с духовенството застанаха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, главният прокурор на България Борис Велчев, кметът на София Йорданка Фандъкова

Представителни части от службите „Полиция”, Жандармерия”, „Пожарна и аварийна безопасност”, „Гранична полиция” и курсанти от полицейската академия, служители на МВР и техните близки се събраха по повод празника на площада пред паметника на Незнайния войн, за да вземат участие във водосвета.

Епископ Йоан поръси участниците в тържеството със светена вода и поздрави служителите на МВР с професионалния им празник. В поздравителното си слово, като цитира св. пророк Авакум, който казва "Горко на тебе, който поднасяш на ближния си питие, смесено с твоя злоба" (Ав. 2:15) и изтъкна, че полицията е призвана да противодейства на злото в света, архиереят им пожела безметежно служение и успех в отговорната им работа.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »