ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско приветствие на Всесветейшия Константинополски патриарх Вартоломей до Светейшия патриарх Максим

05 юли 2011 10:52, Българска Патриаршия
Патриарх Вартоломей

Блаженнейши и Светейши Патриарше на София и цяла България, в Христа Бога многообични и възлюбени брате и съслужителю на наше Смирение г-н Максиме, Ваше уважаемо Блаженство, като братски с целувание Ви прегръщам в Господа, с преголяма радост Ви споменувам.

Празнувайки Възкресението Господне не само на Светата Пасха, но и през всеки неделен ден, още и при всяко отслужване на безкръвното и страшно тайноведение – светата Литургия – в общението на Пресветия Дух и в името на вечно продължаващата любов в Христа, братски се обръщаме към Ваше многообично, смирено и многоуважаемо Блаженство и към вдъхновено направляваната от Вас Света Българска Православна църква. Обръщаме се към Вас със сърдечна и възкресна радост, струяща от божествения и животворящ Гроб на Господа наш, във връзка с деня на изпълването на четиридесет години от Вашето патриаршеско служение, като изпращаме по този повод за юбилейните изяви чрез нашия представител – Негово Високопреосвещенство господин Методий, митрополит на Бостън и любим наш брат в Христа, възкресенски поздрави, знаейки добре, че по време на многолетното Ваше служение като първойерарх на Българската църква съизстрадахте с нея за не малко време, страдание и кръст, и гонение по времето на властващия атеистичен строй, а сега преживявате заедно жадуваната Пасха Господня и светлия ден на Възкресението, които мракът на атеизма и греха не могат да претопят.

Навършването през настоящата година на четиридесет славни години Патриаршеско служение и жертвено себеотдаване на Ваше обично и силно почитано от нас Блаженство съставлява, разбира се, исторически момент от Вашия живот и свидетелстване в света.

След дългия период на несгоди и проблеми, по причина на преследването на Църквата от атеистичния строй, Вие се удостоихте да видите нейното Възкресение и да доживеете днешния ден на нейното духовно и юридическо възстановяване. Слава на Възкръсналия Спасител наш Христос, Който я обикна и за която пострада, и която възкреси от мъртвите, „та в името на Иисуса да преклони колене всичко небесно, земно и подземно, и всеки език да изповяда, че Иисус Христос е Господ, за слава на Бога Отца” (Филип. 2:10-11).

Според нашата Свята Христова и Велика Константинополска Църква-Майка и лично според наше Смирение този почетен юбилей представлява радостен повод да Ви изразим братски нашите най-дълбоки поздравления и пожелания за многогодишното себеотдаване на Ваше Блаженство на Църквата Христова, като пожелаваме да се удостоите да станете съобщник на светиите и да се ощастливите с обещаното в Новия Завет, „което Господ чрез Кръста и Смъртта обнови, премахвайки портите адови на греха и въвеждайки верните души и Негови раби при Утешителя и в Неговото царство, където от нищо не ще се нуждаят” (Св. Макарий Египетски, Омилия за тези, които са истински християни).

Към това, горещо се моля на Великия Архиерей и Владика наш Господ Иисус Христос, Който удостои Ваше обично Блаженство „със светли дела светоносната вяра да домостроителствате и чрез изпитано ръководство към Неговата светлина да отвеждате, гледайки към проповядваното от Него бъдеще” (Св. Григорий Палама, Срещу Григорас, слово четвърто), възможно най-дълго да продължите богоприятното и плодотворно патриаршеско Ваше служение, в крепко здраве и духовна сила за духовната полза на любимия ваш и на Вселенската патриаршия христолюбив православен български народ и за слава на в Троица поклоняемия Бог наш, трислънчевия и царствен блясък, Комуто да бъде хвала, благодарение и поклонение сега и винаги, и във вечни векове.

С това, прегръщаме Ваше многообичано от Нас Блаженство с поздравително целувание, пожелавайки Ви богати възкресенски дарове в живота и в по-нататъшното Ви служение и приношение, като изпълняваме в дълбочина любовта в Христа и поверената ни чест.

25 май 2011 г.

На Ваше уважаемо Блаженство

обичен брат в Христа

(следва собственоръчен подпис)

† Константинополски Вартоломей

Приветствието бе прочетено от Негово Високопреосвещенство г-н Методий, митрополит на Бостън, 3 юли, София

 

 

« предишна новинаследваща новина »