ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Максим прие новоназначения настоятел на Руското подворие в София

05 юли 2011 14:48, Българска Патриаршия
Патриарх Максим с новия настоятел на Руското подворие в София

На 4 юли - деня, в който преди 40 години е била неговата патриаршеска интронизация, Негово Светейшество Българският патриарх Максим прие в своята резиденция в София новоназначения настоятел на Руското подворие в българската столица игумен Филип (Василцев). Игумен Филип връчи на патриарх Максим послание от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за своето назначение като официален представител на Руската православна църква при Българската патриаршия.

Светейшият патриарх Максим топло приветства игумен Филип и предаде своето устно приветствие към Предстоятеля на Руската православна църква. В хода на разговора патриарх Максим изрази надежда, че с усилията на новия настоятел на Подворието традиционно близките отношения между двете братски Православни църкви и народите ни ще получат всестранно развитие. Светейшият патриарх, в частност, подчерта необходимостта от продължаване на взаимното братско общение между духовенството на Руската и Българската православна църква и тяхното достойно свидетелство за св. Православие в съвременния свят.

В срещата взеха участие преосвещеният Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и сътрудникът на Отдела за външноцърковни отношения при Московската патриаршия А. Ю. Хощев.

Игумен Филип (Василцев) е назначен за настоятел на Подворието на Московската патриаршия в София с решение на Свещения Синод на Руската православна църква от 30 май 2011 година.

Източник: podvorie-sofia

 

 

« предишна новинаследваща новина »