ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Статистика - на всеки 5 минути умира за вярата по един християнин

05 юли 2011 16:19, Българска Патриаршия
На всеки 5 мин. умира за вярата по един християнин

РПЦ призова развитите страни да създадат ефективна система за защита на християните, като прилагат в това число и финансови програми.

„В резолюцията на Европейския парламент от 20 януари се говори за необходимостта от създаване на конкретни механизми за оказване влияние в страните, където християните са подложени на преследване. Смятам, че този механизъм може да се сведе до една много кратка формула: икономическа и друга помощ в замяна на гаранции за безопасността на религиозните малцинства”, каза в петък на брифинг в Москва началникът на Синодалния отдел за външноцърковни връзки митрополит Иларион.

Базирайки се на данни от изследвания на известни международни организации, той съобщи, че на всеки пет минути в света умира за вярата един християнин, 105 000 християни умират ежегодно от насилствена смърт вследствие на междурелигиозни конфликти и над 75% от всички религиозни преследвания по планетата на религиозен признак се извършват именно срещу християни.

Като цяло, съгласно данните на Комисията на Епископската конференция при Европейския съюз, ежегодно за вярата страдат 170 000 християни по света.

По данни на международната правозащитна организация “Open Doors”, понастоящем в различни страни на света са подлагани на преследвания около 100 милиона християни.

„Нужно е да признаем един очевиден факт: християните се явяват най-преследваната религиозна общност в света”, отбеляза митрополит Иларион, като посочи, че много анализатори сравняват този мащаб на преследвания с първите векове на християнството.

Москва, 24 юни, Интерфакс
Превод: А. Л.-П.

 

 

« предишна новинаследваща новина »