ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рещение № 11 на Сливенския епархийски съвет

07 юли 2011 16:16, Сливенска митрополия
Сливенска света Митрополия

Епархийският духовен съвет разгледа преписката относно станалия на 1 юни 2011 година инцидент между иконом Петър Косев Косев и свещеник Димитър Иванов Илиев, енорийски свещеници при храм ”Св. Богородица” в гр. Несебър. Свещеник Димитър Иванов твърди, че иконом Петър Косев е упражнил над него физическо насилие. От своя страна иконом Петър Косев отрича да е упражнявал насилие над събрата си свещ. Димитър Илиев. От преписката и разговори на членове на съвета с двамата свещеници е констатирано, че от много време между тях липсват братски взаимоотношения, който факт е станал достояние на православното изпълнение в гр. Несебър.

Епархийският духовен съвет, като изслуша и двамата свещенослужители, счита, че недобрите взаимоотношения между тях уронват авторитета както на клира в Сливенска епархия, така и на Православната църква.

Епархийският духовен съвет припомни и на двамата, че при ръкоположението са дали пред Бога клетвено обещание, че:

- ще служат на светата Църква честно, почтено, предано и ще имат пред очи винаги и навсякъде славата Божия, а не своя личен интерес;

- с търпение и твърдо упование в Бога ще понасят всички огорчения и изпитания, които могат да се случат в живота и служението;

- с послушание ще следват гласа на Църквата и ще изпълняват разпоредбите на духовното си началство;

- ще имат такъв живот и ще служат на светата Църква така, както изискват нейните свещени канони, за да запазят светостта и целостта на скъпия залог – Христос.

Епархийският духовен съвет прикани двамата свещенослужители взаимно да си простят обидите и да се помирят, като подпишат декларации, че:

- искрено си прощават обидите и се помиряват в името на Отца, Сина и Светия Дух;

- и в бъдеще да продължат съвместно братско енорийско служение;

- ще се ръководят от каноните на Православната църква и от разпоредбите на Устава на Българската православна църква;

- и с поведението си няма да дават повод за съблазън и да бъдат критикувани от православните християни.

След като подписаха предложените им декларации, Епархийският духовен съвет реши: ако не изпълнят тези обещания, въпреки нежеланието си Епархийският духовен съвет ще бъде принуден да отстрани и двамата от енорията в гр. Несебър.

Решението е прието с протокол № 6 от 7 юли 2011 година.

 

 

« предишна новинаследваща новина »