ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рещение № 14 на Сливенския епархийски съвет

07 юли 2011 16:17, Сливенска митрополия
Сливенска Света Митрополия

Епархийският съвет разгледа ПРОТОКОЛ от общото събрание на Българската православна църковна община „Св. мъченици Георги Софийски” на остров Малта, от диоцеза на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, с който е прието решение да се отправи молба до Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий да приеме под омофора си за духовно обгрижване и бъде включена в диоцеза на Сливенска епархия Българската православна църковна община „Св. мъченици Георги Софийски” на остров Малта.

За да се произнесе по молбата на църковната община от остров Малта, Епархийският съвет подробно проучи разпоредбите на свещените канони на Православната църква и Устава на Българската православна църква, третиращи подобни случаи.

- 8 правило на Третия вселенски събор; 9 правило на Антиохийския събор и 64 и 67 правила на Картагенския събор категорично постановяват „епископ да не простира властта си над друга епархия”.

- 20 правило на Четвъртия вселенски събор и 65 правило на Картагенския събор забраняват на епископа „да си присвоява чужд клирик, без съгласието на епископа му”.

- 17 правило на Четвъртия вселенски събор и 25 правило на Шестия вселенски събор разпореждат „енориите във всяка епархия да са под властта на епископа, който ги завежда”.

- съгласно чл. 3 от Устава на Българската православна църква, областта на Българската Патриаршия в пределите на Република България се разделя на 13 епархии, в т. ч. и Сливенска епархия.

- в чл. 4, ал. 1 от Устава е записано, че в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква - Българска Патриаршия влизат и: т. 2 - „Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа със седалище в Берлин”.

Епархийският съвет, като се съобрази с цитираните разпоредби на свещените канони на Светата Православна Църква и Устава на Българската православна църква и като взе предвид, че Българската православна църковна община „Свети мъченици Георги Софийски” на остров Малта се намира в диоцеза на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа и на това основание е местно поделение на тази епархия, и че няма изрично съгласие на митрополита на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа за преминаване на тази църковна община към Сливенска епархия, реши: исканията в протокола не следва да бъдат удовлетворени.

Решението да се публикува в Сайта на Сливенска митрополия.

Решението е прието с протокол № 6 от 7 юли 2011 година.

 

 

« предишна новинаследваща новина »