ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на митрополитската катедрала „Св. Неделя”

07 юли 2011 21:34, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх Максим

7 юли е денят за богослужебна прослава на една от най-почитаните светици по българските земи – света Неделя. В този ден митрополитската катедрала „Св. Неделя“ отбелязва своя храмов празник, който с особена тържественост бе честван тази година.

Празничната св. Литургия бе оглавена от преосвещения Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха Техни Преосвещенства Тивериополски еп. Тихон и Браницки еп. Григорий, игумен на Троянската св. обител, протосингелът ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятели на столични храмове и трима дякони. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в богослужението.

Митрополитската катедрала бе изпълнена до краен предел с богомолен народ, дошъл да почете светицата и храмовия празник. От рано сутринта стотици софиянци бяха дошли да чуят Акатиста към св. Неделя и да се отправят към работните си места одухотворени и обнадеждени за Божията милост над тях по молитвите на светицата.

По време на причастния канон слово за великомъченицата произнесе Знеполският епископ Йоан, който припомни ревностната и твърда вяра на света Неделя. “Избраницата Божия св. Неделя в този ден се е доближила до нас - каза еп. Йоан - и ни внушава дълбоки мисли: да се поклоним на Бога, да Му благодарим и да Го славословим, защото е благ и милостта Му е до века.“

В края на литургията Светейшият патриарх Максим поздрави присъстващото църковно изпълнение със светлия празник, благопожела на всички здраве и дълголетие и даде своя първосветителски благослов. Светейшият патриарх пожела и занапред, по Божия милост, заедно да се радваме и празнуваме този празник.

В отговор на това патриаршеско приветствие председателят на храма ставроф. ик. Мина Минчев изказа всеобщата благодарност към Негово Светейшество за молитвите и грижите, които полага за паството и радостта от 40-годишния му юбилей като Български патриарх.

След края на богослужбата църковното настоятелство предложи според традицията благословено ястие на всички присъстващи.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празник в храм " Св. Неделя"Празник в храм " Св. Неделя"Празник в храм " Св. Неделя" Храмов празник на митрополитската катедрала „Св. Неделя”
« предишна новинаследваща новина »