ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българско участие на Международния фестивал по биене на клепало в Румъния

07 юли 2011 21:52, Русенска митрополия
Българско участие на Международния фестивал по биене на клепало в Румъния

На 3, 4 и 5 юли в гр. Виктория, област Брашов, Румъния, се състоя ежегодният Международен фестивал за биене на църковно клепало. Организиран за седма поредна година под наслов "Песента, която сътворява" специално за деца от различни православни страни, малките християнчета се представиха пред църковно жури облечени в народни носии. От Румъния децата бяха от над 30 области, а от чужбина бяха дошли деца от Руската и от Украинската православна църква. Българската православна църква беше представена от Матия и Валентин Иванови, децата на протойерей Йоан (Иво) Георгиев Иванов, представител в Румъния на Българската Патриаршия.

Матия и Валентин вече за втора поредна година достойно представят Българската православна църква на този уникален църковен фестивал.

Фестивалът започна с празнична вечерня на 4 юли в 17,00 ч., а след службата всеки един свещеник-придружител представи на аудиторията в рамките на три минути своя регион и традициите за биене на клепало.

На 5 юли в 9,00 ч. Негово Преосвещенство Андрей, епископ на Фъгъраш и представител на светата Митрополия на гр. Сибиу, прие участниците и произнесе тържествено слово по случай празника. Всички деца, облечени в народни носии, се подредиха на парада, организиран от домакина свещеник Октавиян Смъду и след това започна самият конкурс. Всеки един участник индивидуално би клепалото в храма в продължение на една минута и половина, а накрая, както подобава за всяко едно подобно състезание, всички участници получиха подаръци и дипломи за участие. Накрая всички благодариха на о. Октавиян за гостоприемството и обещаха да присъстват и в бъдеще на този уникален за града празник.

Похвално е умението на северната ни съседка да приобщава децата към спасителната православна вяра, според думите на Иисус Христос: "Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие” (Марк. 10:14).

 

 

Снимки

Валентин ИвановБългарско участие на Международния фестивал по биене на клепало в РумънияБългарско участие на Международния фестивал по биене на клепало в Румъния
« предишна новинаследваща новина »