ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приемен изпит за специалността “Теология” към Шуменския университет “Епископ Константин Преславски"

08 юли 2011 00:03, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Шуменски университет

НА 14 ЮЛИ Е ПРИЕМНИЯТ ИЗПИТ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА “ТЕОЛОГИЯ” КЪМ ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ”.

ТАЗГОДИШНАТА КАНДИДАТСТУДЕНТСКА КАМПАНИЯ НА КАТЕДРА “ТЕОЛОГИЯ” Е С АКЦЕНТ ВЪРХУ БОГОСЛУЖЕБНО-ПРАКТИЧЕСКИТЕ ДИСЦИПЛИНИ.

За пълноценното участие в богослужението на светата Православна църква специалността “Теология” към Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” предлага следната прекрасна възможност: усвояване на богослужебния ред и църковното пеене. За постигането на тази цел е преподаването на долупосочените дисциплини:

♦ БОГОСЛУЖЕНИЕ

♦ ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКО ПЕЕНЕ И ЧЕТЕНЕ

♦ ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК

♦ БОГОСЛУЖЕБНИЯТ ТИПИК – ИСТОРИЯ И ПРИЛОЖЕНИЕ

♦ ЛИТУРГИКА

♦ ЦЪРКОВНО ПРОПОВЕДНИЧЕСТВО

Към шуменския храм “Св. Възнесение” е обособена учебна аудитория за студенти-теолози. Там се провеждат както редовни часове по учебния разпис, така и извънучебни занятия за усвояване на богослужебния ред и църковното пеене. За тази цел са на разположение: богослужебни книги; певчески сборници; учебни аудио и видеозаписи и други нагледни материали в помощ на практическото обучение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и на Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан, бивш началник на богослужебния отдел на Св. Синод, в настоящия момент – викарий на епархийския архиерей в гр. Шумен, в храма “Свети Три Светители” се извършват всекидневни вечерни и утринни богослужения. Редовното присъствие на църковните служби на студентите-теолози в реално богослужебно време създава благоприятни условия за формирането им като добри познавачи на богослужебния ред и като изрядни църковни певци и четци.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА “ТЕОЛОГИЯ”:

В рамките на специалността се осъществява учебна дейност по редица основни, специализиращи и допълнителни дисциплини. Студентите получават фундаментална подготовка по следните основни дисциплини: Въведение и Тълкуване на Стария и Новия Завет, Догматическо богословие, Обща история на Църквата, Християнска етика, Апологетика, Църковно прово, Пастирско богословие. Като направления за допълнителна подготовка могат да се избират дисциплини като Религия и култура, Религия и социални дейности, Педагогическа етика и др. По време на своето обучение в бакалавърската степен студентите имат възможност (по желание) да придобият и педагогическа правоспособност чрез изучаване на специален блок от педагогически, психологически и методически дисциплини. Обучението приключва с полагане на практико-приложен държавен изпит. Завършилите получават професионалната квалификация “учител по религия”.

Специалността Теология има за цел да подготви обучаваните студенти за тяхната бъдеща реализация като свещенослужители и църковнослужители в системата на Българската православна църква, както и в редица социални сфери. Завършилите специалността могат да работят в областта на вероизповеданията, културата, образованието, в средствата за масова комуникация.

Получилите образователно-квалификационна степен бакалавър могат да продължат образованието си за придобиване на магистърска степен.

КАНДИДАТСТУДЕНТСКА ИНФОРМАЦИЯ:

www.shu-bg.net; тел. 054/ 830-495, вътр.: 250, 260, 270; 054/ 832-106

e-mail: katedra_theologia_shumen@abv.bg

ПРИЕМНИЯТ ИЗПИТ Е НА 14 ЮЛИ 2011 Г. В КОРПУС 1 НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ОТ 9 ЧАСА.

ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СЕ ПРИЕМАТ ОТ 20 ЮНИ 2011 Г. ДО 11 ЮЛИ 2011 Г. ОТ 8,00 ДО 16,00 ЧАСА В ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ (КОРПУС 1).

 

Текст: д-р Стефан Стефанов - преподавател в катедра“Теология”

 

 

« предишна новинаследваща новина »