ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие от името на Александрийския патриарх Теодор ІІ

04 юли 2011 16:03, Българска Патриаршия
Александрийската патриаршия

Приветствие на представителя на Негово Блаженство папа и патриарх на Александрия и цяла Африка г-н г-н Теодор ІІ, митрополит на Аксоми, г-н Петър – главен патриаршески наместник

Ваше Светейшество, достопочтими Патриарше Български, г-н г-н Максиме,

Изминаха четиридесет години, откакто просиялият град и столица на България София посрещна Вас, усърдния Ловчански митрополит, и Ви възкачи с почести и слава на митрополитския престол вече като Патриарх на Българската православна църква.

Камбаните биеха радостно тогава. Камбаните бият радостно и днес, защото Българската патриаршия и цялото й христоименно изпълнение празнуват четиридесет години църковно-пастирска дейност на своя духовен отец и Патриарх.

Наистина годината 1971 бе едно златно начало за Българската православна църква, защото дойде да служи на българския народ един отбран стълб от нейния клир.

Вашата репутация вече Ви бе изпреварила. Познати бяха Вашите дела като митрополит Ловчански и Вашата сияйна личност.

Очакванията на христоименното българско изпълнение не останаха излъгани. Още от първия ден на Вашето първосветителстване на патриаршеския трон на Българската църква един нов животворен повей вля свеж въздух в църковните недра.

Дела на благотворителност и обществено сътрудничество започнаха да се градят, като същевременно българският духовен живот придоби във Ваше лице и един чист изследовател на църковното и историческо минало.

С Вашата любознателна и будна природа, воден от силното желание за себеотдаване, Вие, Ваше Светейшество, разгръщате всестранна дейност и реално преуспявате във всяко църковно и обществено дело.

Един пълен цикъл от четиридесетгодишна църковно-пастирска дейност и отговорност, отличаващ се с ревност по Бога, чиста съвест и непоклатна вяра в нуждата от „свещено вдъхновяване”, се изпълва чрез Вас днес, Ваше Светейшество, патриарше Български г-н Максиме.

Камбаните бият радостно и днес със същия празничен звън като на Вашата интронизация, когато благочествият български народ Ви посрещаше, за да Ви постави начело на своята Църква.

Днешните празненства подчертават правотата на този народ, сбъдването на желанията и очакванията му, защото отговорихте напълно на изискванията му – църковни и обществени.

А реалността със своята вдълбана истина е отпечатък на пространността на Вашето дело – дело богато, което просиява през тези цели четиридесет изминали години и което се издига като скъпоценно духовно завещание от нови светли допринасяния и дейности за благото на Българската църква и на нейното христоименно изпълнение.

Със смирение и дълбоко уважение Ви поднасяме нашите благопожелания за дългоденствие, изпълнено с Господня благодат за слава на Всесвещения Троичен Бог и духовна полза на благочестивия български народ. Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »