ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикия в рилското село Стоб

09 юли 2011 17:02, Софийска митрополия
Офикия

Едно от последните селища, които се намират на границата между Софийска и Неврокопска епархия, е кочериновското село Стоб. В това древно селище, за което има исторически факти, датиращи още от 6 век, се намира единственият в България храм, посветен на св. Прокопий Йерусалимски. На 8 юли, когато Православната църква чества паметта на великомъченика, в съборния храм на селото (има още две по-малки църкви) бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, протойерей Георги Паликарски - архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Димитър Димитров - енорийски свещеник на с. Стоб, протойерей Йоан Чикалов и свещеник Виктор Нешев от София, свещеници от Дупнишка духовна околия и дякон д-р Петър Симеонов.

За да уважат празника, бяха дошли зам.-министрите: г-н Веселин Вучков - на вътрешните работи, който е родом от селото, г-н Тодор Чобанов от културното министерство и г-н Иво Маринов от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От рано сутринта да вземат молитвено участие в богослужбата, бяха дошли председателят на Общинския съвет на община Кочериново и кметът на селото г-н Костадин Катранджиев.

По време на св. Литургия Знеполският еп. Йоан отличи с офикия „иконом“ предстоятеля на тържествуващия храм отец Димитър Димитров. Той го представи пред църковното изпълнение като ревностен духовник, който вече 30 години с голямо усърдие се грижи за храма и околохрамовото пространство и с истинска пастирска грижа работи в енорията си.

В края на празничното последование софийският викарий се обърна към изпълнилите храма богомолци със слово, в което припомни житието на св. Прокопий, живял през 4 век. Владиката отбеляза един интересен факт от житието на светеца, а именно, че по чудесен начин е призован за служение Богу, както и това, че собствената му майка го е предала на мъчителите му. След като видяла обаче неговата твърдост при отстояване на вярата, тя повярвала в Христа и се присъединила към сонма на мъчениците-жени.

„Днес ние трябва да знаем с каква цена е отстоявана Христовата вяра в онова време, а в днешно, когато не сме призовани за този подвиг, трябва да я отстояваме най-вече в доброто възпитание на нашите деца, да ги приучим към християнската вяра. Защото тя е тази, която съхранява, която пази и която е вътрешното око на съвестта…“ - каза епископ Йоан.

Епископът благодари на енорийския свещеник отец Димитър за грижите, които полага за обновлението на Дома Господен, на църковното настоятелство, които активно участват в живота на църквата. Благодари и на архимандрит Калистрат от Рилското братство, който е родом от селото и е съпричастен към нуждите на енорията и много се е потрудил да организира храмовото тържество.

След св. Литургия духовенството отслужи празничен водосвет и еп. Йоан лично поръси присъстващите. Новият свещеноиконом приемаше поздравленията на енориашите си, които без изключение се радваха за отличието му и коментираха, че това отдавна е трябвало да стане.

След духовната радост църковното настоятелство бе организирало обяд за всички присъстващи, който се състоя в специално построена трапезария в близост до църковния двор и която събра повече от 250 човека (толкова е вместимостта на помещението). За немощните и възрастни хора от селото, които не могат да стигнат до храма, отецът бе организирал да им бъде занесена от благословената храна по домовете. Специален казан от ястието бе предвиден и за хората, които живеят в Дома за възрастни хора в гр. Кочериново.

Христова любов, мир и разбирателство се чувстваше и усещаше между хората в с. Стоб. Управници и жители, млади и стари, болни и здрави - всички заедно, обединени от своя пастир в жива и дейна енория, като че ли с лекота преодоляват житейските трудности и мечтаят родното им село отново да стане привлекателно място, с което да се гордеят.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Еп. Йоан бе посрещнат в началото на селото от кмета и архим. КалистратЕп. Йоан и архим. Калистрат( Рилски)В очакване на епископаВ очакване на епископа Посрещане на епископаПосрещане на епископаХрамов празник в с. СтобХрамов празник в с. СтобХрамов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Ставр. ик. Ангел АнгеловПевцитеОфикияОфикияОфикияОфикияНовият икономХрамов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Официалните лицаЗнеполски еп. Йоан Знеполски еп. Йоан Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Благославяне на трапезата Храмов празник в с. Стоб Благославяне на трапезата Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храмов празник в с. Стоб Храм "Св. Прокопий"Камбанарията Храм "Св. Прокопий"Архимандрит КалистратКметът на селото Посрещане на гостите Г-н Тодор Чобанов и най-старият човек в селотоГ-н Веселин Вучков и архим. Калистрат
« предишна новинаследваща новина »