ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на с. Камен, Великотърновска епархия

11 юли 2011 13:51, Великотърновска митрополия
Празникът на с. Камен

За 134-ти път каменчани отбелязаха годишнината от освобождението на селото от турско владичество. Преди да дойде моментът за празничните илюминации, се състоя голяма работа по подготовката. В това село никога, при никакви кризи този празник не е посрещан само с премитането на улиците и покупките за сбора. И това е заслуга както на кмета Петьо Статев и неговия екип, така и на общината. Тук празниците стават с участието на целокупното население, а за паметта на бъдните поколения е направено толкова много, че няма как човек да не се възхити на усърдието на всички, които милеят за селото.

В двора на 202-годишния православен храм „Св. Георги” се намират паметниците, издигнати в чест на освободителите на селото, пролели кръвта си за братския поробен народ. В аналите на Руската армия Чаиркьойската позиция (именувана така по старото име на село Камен) е посочена като особено значима, тъй като от изхода на боевете тук е зависел изходът на войната. Мнозина изследователи я наричат „Малката Шипка”, а в тези епични боеве се включва с доброволен труд за укрепване на позицията почти цялото население от съседните села.

Заупокойна молитва за падналите руски воини отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Венци и цветя на трите паметника бяха положени от името на община Стражица, кметство Камен, на признателните каменчани и гости на селото.

Тържествено беше осветен мемориалът в чест на падналите за свободата четници на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, сред които се е сражавал и каменчанинът Никола Стоянов Гюдженов, чийто барелеф заема централно място в композицията на новия мемориал. Мраморните плочи, върху които са изписани имената на всички четници и тяхната възраст, са дарение на Венета Даскалова, пра-правнучка на героя Никола Стоянов от село Камен. Гости на този най-голям празник на селото бяха кметът на община Стражица инж. Стефан Стефанов, инж. Катя Петрова, председател на общинския съвет, г-жа Верка Божкова – зам.-кмет на община Стражица, кметове от селищата в цялата община, много дарители, които подкрепиха безкористно цялостната подготовка за празника. Лично Великотърновският митрополит Григорий освети мемориала в съслужение с отец Теодор от Камен и отец Димитрий от Стражица. Венци и цветя положиха признателните каменчани. Една орлица остава да бди завинаги над имената на героите, паднали в неравната битка за национално и социално освобождение. А тя ще напомня на по-младите, че на крилете на вярата и на полета на човеколюбието се дължат всички победи, които обединяват хората за техните съзидателни дела.

Трайните знаци на това многолетно съзидание са на всяка педя каменска земя, която отново беше озарена от празничните салюти, дошли като ехо на някогашните епични боеве.

Текст: Николай ХРИСТОВ

 

 

Снимки

Празникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. КаменПразникът на с. Камен
« предишна новинаследваща новина »