ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмът в с. Големаново

11 юли 2011 14:17, Видинска митрополия
Храмът в с. Големаново

На 8 септември 2011 г. енорийският храм в с. Големаново, Кулска духовна околия, навършва 125 години от своето освещаване.

Освещаването на храма е извършено на 8 септември, Рождество Богородично, през 1886 г. от Видинския митрополит Антим, който е и Първи Български Екзарх, като началото за построяването на храма е дадено на 4 юли 1883 година.

След изграждането, освещаването и пълноценния духовен живот, който е цъфтял в този храм-енория и този най-северозападен край на България, след идването на власт на атеистичния режим, за съжаление, духовното е занемарено, заличено и изкоренено от живота на населението, а храмът е запуснат и изоставен. Той е заключен за дълги години, като целият двор обраства в дървета, храсти и гъста трева.

Колкото и да е чудно, това продължава до днес, когато кметът на селото и ръководството на Видинска света митрополия в лицето на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан полагат грижи за възстановяването на храма и на енорийския духовен живот.

Когато на въпрос дали жителите помнят да е отслужвана света Литургия, отговорът е, че не е извършвана от 40 години, наистина нашето общество е за окайване.

След десетки години забвение храмът е отворен, но за да излезне от разрухата, ще са необходими много средства.

Величието на храма и неговото богатство, което е запазено, показва вярата, любовта, надеждата и духовността на хората от това село и околните населени места от онова време, а днешното състояние смущава нашата съвест.

Във връзка с належащите ремонти на храма и възстановяването на духовния живот в енорията в с. Големаново, църковното настоятелство и Видинска митрополия апелират за финансово съдействие и подпомагане възкресяването на Божия храм, а чрез това и възкресението в душите на жителите на с. Големаново.

Текст и снимки: архимандрит ПОЛИКАРП

 

 

Снимки

Храмът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. ГолемановоХрамът в с. Големаново
« предишна новинаследваща новина »