ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Санкт Петербург живее с духа на православната църковна музика (обновено)

14 юли 2011 00:56, Българска Патриаршия
Концертът на Всенощното бдение

На 12 юли 2011 г. (29 юни по стар стил – св. апостоли Петър и Павел) в Санкт Петербург в залата на Студио 1 на Дома на Радиото бе открита Лятната школа за православна музика (за ІІ курс), която се провежда в рамките на престижния Международен фестивал „Академия за православна музика” (април-юли 2011 г.). Той се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата.

В поздравителното си обръщение към организаторите, гостите и участниците във фестивала патриарх Кирил подчертава: „В културната съкровищница на Православието има много бисери, сред които църковното пение заема особено място. То донася на света eвангелската вест, явена в хармонията на звуците. Заедно с иконописта, духовната литература и църковната архитектура музиката извисява нашия ум, издигайки го над суетата на ежедневието, облагородява душата и ни призовава към познаване на истинския Бог”.

Тържественият ден на откриването на школата завърши в залата на академичната Филхармония с изпълнение на Всенощно бдение в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, извлечено от ръкописи от 17 век, съхранявани в библиотеките на Санкт Петербург. Пред жадната за духовност многобройна аудитория Всенощното бдение бе изпълнено блестящо и молитвено от сборния хор на Международния фестивал, ръководен от петима изключителни диригенти: Анатолий Гринденко, Алексей Жуков, Александър Семьонов, Алексей Юрченко и Татяна Швец - водещи църковни регенти (диригенти на църковни хорове) и преподаватели в държавните консерватории на Москва и Санкт Петербург.

Мисионерската функция на Академията за православна музика и провежданите от нея открити концерти се изяви още по-ясно при включването с пояснения към отделните части на Всенощното бдение, давани за публиката от известния богослов, мисионер и университетски преподавател протодякон Андрей Кураев, член на Богословския отдел към Св. Синод на Руската православна църква. Сред задълбочените му и открити разсъждения направиха впечатление няколко твърдения: „Църквата е Църква Божия, защото е съставена от личности, стремящи се към уподобяване на съвършената Личност - Иисус Христос! И затова Всенощното бдение е в чест на конкретни светци – светите Петър и Павел, които остават в празничността на Църквата – Петър като Петър, Павел като Павел, а личностите им не се претопяват в някаква безлична нирвана… Същевременно това е бдение, посветено на съборността на Църквата – непогрешима в своята целокупност, макар и отделните й членове да са грешни човеци”. Протодякон Андрей Кураев допълни още, че по това хорът прилича на Църквата, защото дори и някой от неговите отделни певци да сгреши, цялостно той звучи прекрасно и събужда в сърцето на всеки един от нас копнеж по Бога, Който е Личност Всемогъща и същевременно ненатрапваща се, поради което Той е наречен в църковната химнография „Тиха Светлина” – „Свете тихий”.

По покана на Академията за православна музика тази година в Лятната школа има и български представител – д-р Десислава Панайотова-Пулиева, член на Работната група по религиозно образование към Св. Синод, отговорен редактор на Официалния сайт на Българската патриаршия и катехизатор в Енорийския център на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Българското участие във фестивалната част ще бъде увенчано от представянето на хора на Софийските свещеници, който - под диригентството на прот. Кирил Попов – ще представи църковно-певческата ни традиция в залата на Академичната капела на 26 юли. През миналата година във фестивалните концерти и Лятната школа участва българският хор „Св. Роман Сладкопевец” под ръководството на г-н Симеон Генов.

Във втория курс на Лятна школа Санкт Петербург`2011 участват 94 представители от 15 държави, повечето от които са църковни певци, музиковеди, специалисти по музикална и религиозна педагогика, преподаватели, професионални музиканти, студенти по музика и класическо пеене от цял свят. Обединява ги общата им любов към православната църковна музика, както и стремежът на организаторите фестивалът да способства за съхранението и разпространението на най-добрите традиции на древноруското певческо изкуство, според израза на светейшия Руски патриарх.

В рамките на тази специализация между участниците се провеждат множество дискусии, свързани с естеството на църковната музика като съществена част от религиозното образование и като мощен инструмент за положително духовно-нравствено въздействие върху всеки човек и особено върху нежните души на децата.

При практическите си занимания участниците в Лятната школа са разделени на две големи групи: Смесен хор и Камерен женски хор. Техни диригенти и музикални ръководители са съответно маестро Андрей Петренко – църковен диригент и хормайстор на световноизвестния Мариински театър, и маестро Борис Абалян – хоров диригент и дългогодишен преподавател по дирижиране в Санктпетербургската консерватория и музикалния колеж «Римски Корсаков». Работата на специализантите протича много наситено и динамично, при сериозна дисциплина и усилен труд, тъй като програмата предвижда те да изнесат заключителен концерт на 23 юли във Велики Новгород, а на 29 юли да застанат на клироса по време на св. божествена Литургия в Спасо-Преображенския събор на Валаамския манастир (о. Валаам).

Междувременно участниците в Академията ще имат възможността да се поклонят и на великите православни светини: чудоворната икона на св. Богородица в Казанския събор, мощите на св. Йоан Кронщадски и на мъченическото семейство на император Николай II.

Текст: Десислава Пулиева
Снимки: Владимир Постнов, Десислава Пулиева

 

 

Снимки

Филхармоничната зала на Санкт ПетербургДом на радиото - Санкт ПетербургДом на радиото - Санкт Петербург Дом на радиото - Санкт Петербург Дом на радиото - Санкт Петербург Лятна школа - II курс Лятна школа - II курсПрот. Виталий Головатенко - предстоятел на храма при СПб държавна консерваторияСинята зала в Дома на РадиотоРепетиция в Синята зала - Дом на Радиото Камерният женски хор Филхармоничната зала на Санкт Петербург Филхармоничната зала на Санкт ПетербургКонцертът на Всенощното бдениеКонцертът на Всенощното бдениеКонцертът на Всенощното бдениеКонцертът на Всенощното бдениеПаметникът на ТургеневА. С. ПушкинЦърковните камбани в студентска база на СПб държавен университетГробът на ген. Кутузов в Казанския съборЧудоворната икона на св. Богородица в Казанския съборПърви и втори курс заедноБелите нощи над река Нева и Петропавловския събор
« предишна новинаследваща новина »