ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на престола в храм ,,Св. равноапостолни Константин и Елена” в гр. Балчик

15 юли 2011 13:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
В Балчик

На 10. 07. 2011 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, в съслужение с архиерейския наместник на гр. Добрич свещеноиконом Иван Дойчев, епархийския надзорник иконом Стефан Ханджийскии, протойерей Янко Янакиев, служещ в храм ,,Св. вмчк Димитър Мироточиви Солунски Чудотворец” в гр. Варна, председателя на храмовото настоятелство протойерей Стратия Александров, протойерей Георги Петков, служещ в храмовете ,,Св. преп. Петка Търновска” и ,,Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. Балчик и епархийския дякон Йордан Георгиев, извърши освещаване на престола в храм ,,Св. равноап. Константин и Елена” (гръцката църква) в гр. Балчик.

Храмът е построен през 1894 г. от неголямото гръцкото общество тогава, занимаващо се с търговия. По времето на социализма църквата е използвана предимно като зала за концерти, поетични четения и други културни мероприятия.

Днес храмът е отворен през летния сезон и в него се извършват богослужения за големите християнски празници. На празника беше поканено и семейство от Холандия, занимаващо се със социално-милосърдна дейност в Балчик и региона. По време на Божествената св. Литургия митрополит Кирил пострига за четци и певци Крум Карлуков и Юлий Казаков от Балчик, както и Сергей Саркизов от Варна.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство подчерта значението на тайнството св. Литургия, наречено Евхаристия (Благодарение) и за това, че ние винаги трябва да бъдем благодарни за великите Божии благодеяния към нас. Трябва да сме благодарни и за саможертвата на нашия Господ Иисус Христос – за Неговите Кръстни страдания, смърт, погребение и славното и победоносно Възкресение.

За да бъдем достойни за званието християни, е необходимо да вършим дела на покаяние и милосърдие, защото и Сам Господ е милосърден към нас. Да не чакаме другите да поискат прошка от нас, а ние първо трябва да подадем ръка и да правим това, което като християни сме длъжни да вършим.

Когато проявяваме послушание към Божиите заповеди и нашите християнски задължения, тогава и в обществото ни ще царуват мирът и благоволението между нас.

Негово Високопреосвещенство благослови всички да вървят по тесния и труден, но благословен път към богоуподобяване и спасение.

 

 

Материала подготви: прот. Георги ПЕТКОВ

 

 

Снимки

В БалчикВ БалчикВ Балчик
« предишна новинаследваща новина »