ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя отпразнува своя празник

16 юли 2011 01:23, Софийска митрополия
Празник в гр. Банкя

В гр. Банкя се намира единственият храм в Софийска епархия, посветен на светите мъченици Кирик и неговата майка Юлита. На 15 юли, когато Църквата им отдава богослужебна почит, бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В тържественото богослужение взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, протойерей Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храма, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, протойерей Христо Димитров от храм “Св. Дух“, и дякон д-р Петър Симеонов. Молитвено участие взе майка Филотея, игуменка на Клисурската женска св. обител.

Сред християните, изпълнили тържествуващия храм, бяха кметът на гр. Банкя, г-н Марков, както и неговият заместник г-н Симеонов.

Малки и големи християни непрекъснато прииждаха към храма, за да отдадат своята почит на тези, под чийто покров израстват духовно и телесно. С дарове и цветя те пристъпваха към св. образи на мъчениците и с благоговение се покланяха пред тяхната икона.

В края на св. Литургия празнично слово произнесе еп. Йоан. Той говори върху текста на св. Евангелие, за това какви дарове дава Господ Иисус Христос на апостолите и как ги наставя да разпространяват учението. Като припомни подвига на светите Кирик и Юлита, епископ Йоан постави въпроса как днес родителите възпитават своите деца.

Той подчерта грижата, която Църквата има за доброто възпитание на децата и за настояването й да се въведе предмет „Религия-Православие“ в българското училище. "Детето преди да дойде обаче в училище, трябва първо да усети благодатта на домашната църква - това е дълг на родителите!" - каза епископът.

Той благодари на предстоятеля - протойерей Василий Топузлиев, на църковното настоятелство и на всички дарители, които се грижат за благолепието и които духовно изграждат този храм.

„Нека всички Бог да укрепи и утвърди в здраве, единомислие, в правилно изповядване на светата вяра и в отговорност, която трябва да имаме особено в тези трудни времена“ - пожела викарният епископ.

След св. Литургия в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет, на който бяха осветени многобройни кръстчета и икони с образите на св. Кирик и Юлита.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празник в гр. БанкяЗнеполски еп. ЙоанПразник в гр. БанкяХрамовата иконаСтавр. ик. Ангел АнгеловЗнеполски еп. ЙоанПразник в гр. БанкяВеликият входЗнеполски еп. ЙоанПразник в гр. БанкяПразничната иконаИк. Милко ТопузлиевПразник в гр. БанкяЗнеполски еп. Йоан Празник в гр. БанкяСтавр. ик. Ангел АнгеловВодосветВодосветВодосветВодосветВодосветВодосветВодосветКметът на гр. Банкя
« предишна новинаследваща новина »