ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка на храм в с. Владая (обновено със снимки)

17 юли 2011 19:17, Софийска митрополия
Първа копка на храм в с. Владая

На 16 юли бе поставен основният камък за строежа на нов храм "Успение Богородично" в столичния квартал "Владая". В местността Митрово църквище Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно със софийско духовенство извърши чинопоследованието за първа копка и полагане на основен камък за храм.

На събитието присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Любен Петров, кмет на Район „Витоша", официални лица, членовете на църковното настоятелство на новия храм, жители на Владая и гости на селището.

Местните хора отдавна искат да имат храм, посветен на Божията майка. Във Владая има и друга църква - "Св. Йоан Богослов", която се намира в гробищния парк, но младите хора в селото искат да има църква на по-централно място, където спокойно да се прави лития около храма (не да се стъпва по паметници на починали).

В селото се знае, че мястото Митрово църквище, където сега се почва градежът, отдавна е дарено за църква. От дълги години те се събират на това място на най- големия празник на св. Богородица - Успение Богородично, затова и са избрали да го нарекат така.

Новият храм ще бъде изграден с финансовата подкрепа на Столична община, Дирекцията по вероизповеданията и Софийска митрополия. Очаква се храмът да бъде готов до две години.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Любомир ВЪРБАНОВ

 

 

Снимки

Първа копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. ВладаяПърва копка на храм в с. Владая
« предишна новинаследваща новина »