ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмовият празник на софийския митрополитски храм „Св. Марина“

17 юли 2011 20:11, Софийска митрополия
Митрополитският храм "Св. Марина"

На 17 юли Православната ни църква празнува паметта на св. великомъченица Марина. В двора на Софийската св. митрополия се намира наскоро възстановен храм в нейна чест. Той се явява единствен, посветен на светата великомъченица храм в столицата. Наричаме го митрополитски, тъй като има достоверни исторически сведения, които сочат, че на това място е била митрополитската катедрала.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Александър Величков, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, и дякон Иван Петков.

Българският патриарх бе тържествено посрещнат в храма и взе молитвено участие в светата богослужба. За да почетат храмовия празник, бяха дошли членовете на Епархийския софийски съвет, всички служители на Софийска митрополия и множество богомолци от цяла София.

С вдъхновено слово за светата Божия угодница и за възможността да бъдем чрез вярата си пред Божия престол, се обърна към събралите се столичани отец Ангел Ангелов.

В края на св. Литургия Негово Светейшество поздрави богомолците с празника на св. Марина и им даде своя патриаршески благослов.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово Светейшество Целувателна икона на св. МаринаПевцитеЗнеполски еп. Йоан Негово Светейшество Българският патриарх МаксимНегово Светейшество Българският патриарх МаксимНачало на св. ЛитургияХрамовата иконаМалък входВ храмаВ храмаЗнеполски еп. Йоан Знеполски еп. ЙоанЧетене на св. АпостолЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеВеликият входВеликият входПевцитеБогомолцитеСтавр. ик. Ангел АнгеловПразник на св. МаринаНегово Светейшество Българският патриарх МаксимИзпращане на Негово СветейшествоИзпращане на Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »