ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освети камбаните в храм „Св. Марина“

18 юли 2011 11:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

Тържествен водосвет и освещаване на камбаните на храм „Св. Марина“ отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в деня, когато Православната църква почита света великомъченица Марина.

Строителството на църквата, която се намира в местността „Пчелина“, близо до Вятърната мелница във Варна, е започнало през далечната 2002 г. и за въздигането й са използвани изцяло средства от дарители.

За разлика от останалите нови храмове в града обаче, този е иззидан ръчно по стара технология с камъни и тухли, без леене на бетон. Друг интересен факт е, че майсторът реставратор, който се е заел с градежа, е италианецът Марио Карцуни. Мъжът се заселил да живее в морската ни столица, след като се оженил за българка. С помощта на дарителите са купени и три големи и една малка камбани. Произведени са в Пловдив, в камбанолеярна със 130-годишна история.

Днес Варненският и Великопреславски митрополит Кирил лично би камбаните заедно с един от дарителите, варненеца Иван Костов. Във водосвета участва и хорът към храм „Св. Петка“ - „Благовещение“, дирижиран от маестро Димитрина Хинева.

Макар и да е готов да посрещне желаещите да се помолят миряни, храм „Св. Марина” все още има неотложна нужда от финансова подкрепа за завършването му, изграждането на иконостас и зография, необходими за нормалното му функциониране.

За набирането на средства от дарители са разкрити сметки в лева, евро и долари:

ProCredit Bank, банкова сметка: IBAN – BG12PRCB92301033640617.

За дарения в брой може да бъде потърсен свещеник Койчо Георгиев, който е председател на църковното настоятелство към храма.

Източник: versia.bg

 

 

Снимки

Храмът
« предишна новинаследваща новина »