ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Каранвърбовския манастир „Св. Марина”

18 юли 2011 15:55, Русенска митрополия
Храмов празник на Каранвърбовския манастир

На 17 юли, Св. великомъченица Марина, едноименният манастир край с. Каран Върбовка отпразнува тържествено своя храмов празник. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи св. Литургия в съслужение с архим. Емилиан, и.д. игумен на манастира, ставр. ик. Петър Тотев, прот. Петър Петров, свещ. Петър Койчев, йером. Висарион, йером. Атанасий, прот. Георги Стоянов, свещ. Янко Янков, свещ. Димитър Димитров и протодякон Кирил Синев. Песнопенията от утринното богослужение и св. Литургия изпълниха богослови - служители на св. Русенска митрополия и енорийски свещеници. Духовни пастири от цялата епархия бяха дошли с множество честни поклонници, за да почетат светата великомъченица, която била дъщеря на езически жрец от Антиохия Писидийска (III век).

Заради горещо изповядваната от нея християнска вяра тя неволно спечелила омразата на собствения си баща. Дори управителят на източните страни Олимврий бил пленен от нейната красота и поискал да я вземе за своя съпруга, но поради изповядваната от нея спасителна християнска вяра се принудил да я подложи на жестоки мъчения, които в крайна сметка завършили с нейната смърт. Заблудата на римските управници и тяхното увлечение по бездушните и лъжовни езически богове ги лишила от светлината и познанието на християнската вяра. Колкото повече се увеличавало гонението на християните през първите векове на християнската ера, толкова повече християнството си спечелвало все повече мъченици, като техният пример се превръщал в семена, от които израствали нови изповедници на Христовото учение. Поради тази причина на гонения срещу християните днес календарът на Православната ни църква е препълнен с мъченици от първите векове, между които е и днес чествания св. Емилиан Доростолски (пострадал мъченически на 18 юли 362 г.).

Примерът на св. Марина, която категорично се противопоставила на езичеството и предала дори живота си за Христос е съвършено актуален и днес, когато неоезичеството е придобило различни форми и се е превърнало в подводен камък за голям брой непросветени християни. Наличието на всевъзможна окултна литература, врачки, баячки, гледачки, хороскопи – всичко това води към погибел и затова е необходимо да се изостри вниманието на православните ни християни към подобни прояви, нямащи нищо общо с християнството, но за съжаление, превърнали се в част от бита на българина.

След края на св. Литургия митрополит Неофит се обърна с поздравление към честните поклонници, в което изтъкна голямата почит на българския народ към тази света великомъченица. Само на територията на Русенска епархия се намират два манастира в нейна чест – Каранвърбовският и Сяновският. Дори Българският патриарх Максим (в мире Марин) е бил кръстен на св. Марина. Архиереят призова чрез молитва духовници и миряни „едни за други да се подпомагаме по пътя на съвършенството”. Той прочете Синодално послание по повод четиридесетгодишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, юбилей, който се навърши на 4 юли т.г. и беше тържествено почетен с всеправославна св. Литургия в София.

Духовниците извършиха водосвет, като архиереят поръси вярващите със светена вода.

За поредна година на храмовия празник на Каранвърбовския манастир бяха дошли поклонници от Букурещ, които с едно сърце и една душа се молеха с българите по време на богослужението. Ставрофорният иконом Петър Тотев, доскорошен достоен представител на Българската патриаршия в Румъния, произнесе няколко възгласа на румънски, а заедно с поклонниците от северната ни съседка изпяхме „Спаси Господи” и многолетие.

Света великомъченице Марино, моли се на Бога за нас!

Текст: протодякон Кирил СИНЕВ
Снимки: Милен БАКАЛОВ

 

 

Снимки

Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир Храмов празник на Каранвърбовския манастир

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »