ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовни празници в Пловдив

18 юли 2011 15:57, Пловдивска митрополия
Духовни празници в Пловдив

На 16 юли в 18, 30 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай отслужи молебен в катедралния храм „Успение Богородично”, след който владиката застана начело на литийно шествие, преминало по централните улици на град Пловдив. То бе предвождано от благодатния лик на Божията Майка, сияещ от нейната света икона. Преосвещените епископи Стобийски Наум, Велички Сионий, Агатоникийски Борис, Траянополски Киприан, Константийски Антоний и Браницки Григорий, свещениците от Пловдивската духовна околия, кметът на града г-н Славчо Атанасов, областният управител г-н Иван Тотев и множество миряни участваха в шествието до митрополитския храм „Св. Марина”.

Празничната вечерня по случай храмовия празник бе възглавена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия синод на БПЦ. След богослужението владиката Наум се обърна към правоправещия архиерей митрополит Николай, към събратята си – преосвещените епископи, и към богомолния народ, изпълнил храм. В словото си, в което разказа житието на светата великомъченица Марина, той акцентира върху мъченическия й подвиг и изповядването на вярата в Христа.

Областният управител също поздрави митрополит Николай по случай храмовия празник и 10-годишнината от епископската му хиротония и в знак на признателност и уважение към епархийския архиерей му поднесе енголпие с образа на Пресвета Богородица.

В неделния ден, 17 юли, когато бе празникът на митрополитския храм „Св. Марина”, светата божествена Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. В негово съслужение бяха митрополитът на Йопия Дамаскин, скъп гост от Йерусалимската патриаршия, домакинът юбиляр – Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, преосвещените епископи – Стобийски Наум, Велички Сионий, Константийски Антоний, Траянополски Киприан, Браницки Григорий, архиерейските наместници на духовните околии на Пловдивска епархия и свещениците от града.

Прекрасните литургични песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент г-н Георги Радев.

В края на светата Литургия, преди отпуста, митрополит Николай отличи протойерей Добромир Костов, протосингел на Пловдивската митрополия и ректор на ПДС „Свети Кирил и Методий”, с офикия "свещеноиконом на Българската православна църква".

Митрополит Йоаникий поздрави богомолния народ по случай храмовия празник. Обърна се и със специален поздрав към митрополит Николай по случай 10-годишнината от архиерейското му служение, като прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество патриарх Максим и Светия синод и му връчи орден „Св. Климент Охридски" - І степен, за достойно архиерейско служение на родната ни света Българска православна църква.

Архимандрит Арсений, епархийски духовен надзорник, поздрави митрополит Николай от името на епархийското свещенство, служителите на Пловдивската митрополия и екипа на Пловдивската православна телевизия.

Новият свещеноиконом, отец Добромир Костов, също отправи поздрав към владиката по случай юбилея му от името на преподавателите и учащите се в Духовната семинария.

В словото си митрополит Николай благодари на архиереите, които се отзоваха на любезната му покана да съучастват в радостта на храмовия празник. Благодари и за високото отличие, с което бе удостоен – ордена на Българската патриаршия. Помоли митрополит Йоаникий като представител на Светия синод и на Светейшия патриарх Максим да поднесе благодарността и признателността му за благопожеланията и първосветителските молитви.

Владиката благослови християните, многолюдно изпълнили храма, и им пожела здраве, дългоденствие, земно щастие и небесно спасение, а по застъпничеството на света Марина домовете им да се изпълнят с Христовия мир и Божията благодат.

 

 

Снимки

Духовни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в ПловдивДуховни празници в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »