ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 174 години от рождението на йеродякон Игнатий - Левски

18 юли 2011 17:59, Ловчанска митрополия
Честване на 174 години от рождението на йеродякон Игнатий - Левски

Ловеч, градът на Левски, с особена тържественост отбелязва дните, свързани с живота му. И тази година на 18 юли пред паметника на героя над храм “Успение Богородично”, кв. “Вароша”, където е служил йеродякон Игнатий, се събраха представители на различни институции и организации и граждани, за да почетат 174-годишнината от неговото рождение. На тържеството Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил произнесе следното слово:

“Уважаеми господин Кмет на община Ловеч, уважаеми господин Заместник-областен управител на Област Ловеч, уважаеми господин Председател на Общинския съвет на Община Ловеч, драги представители на МВР, драги военни, драги съграждани,

Йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил монах, воин и мъченик.

Монах е бил, защото е спазил до края на живота си монашеските обети, дадени от него пред Бога при пострижението му.

Воин е бил, защото е въплътил любовта си към Бога и към хората за духовно и физическо освобождение на своя народ, като е воювал за това. В историята на Православната Църква има воини-светци, защото те са изпълнили думите на Господ Иисус Христос от светото Евангелие: “Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели" (Йоан. 15:14).

Мъченик е бил, защото е претърпял мъчения и мъченическа смърт, не се е опитал да си облекчи участта, не е предал никого, а е изпил чашата на страданията си докрай. Мъченията за Христа очистват човек от съгрешенията, ако е имал такива, и го издигат в святост. Мъчениците са първи в йерархията на светците.

Това, може би, е възможен отговор на особено в последно време задавания въпрос - може ли йеродякон Игнатий да бъде канонизиран.

Честит празник!”

 

 

Снимки

Честване на 174 години от рождението на йеродякон Игнатий - ЛевскиЧестване на 174 години от рождението на йеродякон Игнатий - ЛевскиЧестване на 174 години от рождението на йеродякон Игнатий - Левски
« предишна новинаследваща новина »