ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Каменният кръст от местността Кръста в кв. "Лозенец" бе преместен в храм "Преображение Господне"

18 юли 2011 20:10, Софийска митрополия
Преместване на Кръста

В столичния квартал “Лозенец“ се намира местността Кръста. Хората от квартала разказват, че мястото е наречено така, защото от древни времена се предавало от поколение на поколение, че тук, на това място император Константин Велики е видял в небето кръстното знамение и чул глас Господен, който му казва, че с този знак ще победи враговете. Според преданието софиянци точно в тази местност решили и издигнали под формата на кръст паметник непосредствено след Освобождението в памет събитието и в чест на падналите руски воини.

Счита се, че каменният кръст е първият за София и първият за България мемориален паметник, издигнат в знак на признателност към освободителите. Това бележито народно дело било осъществено от инициативен комитет на софиянци и според народната памет кръстът бил осветен от Екзарха през май 1878 г. на Спасовден – 40 дни след Великден. Присъствали множество софиянци и руски войници.

В последвалите години е създадена традиция на Спасовден да се отслужва празнично последование, след което да се прави народно увеселение - събор на софиянци и селяни от околните села. Днес на това място всяка година на празника Възнесение Господне при старинния каменен кръст се извършва заупокойна молитва в памет на падналите за Освобождението на София руски войни, а след това - тържествен водосвет за здраве, благополучие и духовно преуспяване на всички жители на квартал "Лозенец".

Справка:

Кръстът се намирал на най-високото място в Лозенец, до пътя за Драгалевци, и се виждал отдалече. Неговото преместване на три пъти в североизточна посока и един път на запад било с цел да бъде запазен от увреждания. Не е ясно кой е разпореждал и осъществявал преместванията, но е факт, че Кръстът е запазен с каменния престол пред него и с големия каменен блок зад него. Формата на Кръста се отличава с уникалност. Представлява своеобразно единство между идеята за т. нар. двураменни опълченски кръстове и традиционните български оброчни и гробищни кръстове с разширени рамене

До началото на 2005 г. Кръстът е без статут на паметник на културата, а историята му е обезличена и забравена. През месец март същата година Националният съвет за опазване на паметниците на културата (НСОПК) към Министерството на културата решава той да бъде деклариран като исторически паметник на културата с титул „Оброчен кръст”, местност Кръста, кв. „Лозенец”, гр. София с предварителна категория „Местно значение”. Това решение дава възможност за режим за опазване на паметника, според който се допуска намеса единствено за консервацията и реставрацията му и се изисква осигуряване на широк обществен достъп до паметника на културата, като за тази цел при необходимост се допуска преместването му на подходящо близко място.

На 17 юли с благословението на Софийска митрополия и с помощта на държавните институции, отговорни за опазването на културното ни наследство и паметници, се извърши преместване на Кръста за временно съхранение и реставрация в двора на храм "Преображение Господне". Това стана след настояването на ик. Василий Сарян, предстоятел на храма, и църковното настоятелство, които от години сигнализират при общинското ръководство на кв. „Лозенец“, че Кръстът се обругава и в двора на храм „Преображение Господне“ може да бъде предпазен и подложен на консервационни и реставрационни грижи.

Ик. Василий Сарян се надява в скоро време да се започне и проведе ново проучване с цел документиране и обявяване на Кръста за паметник на културата, като се промени титула на паметника от „Оброчен кръст” в „Пръв мемориален паметник за София и един от първите за България след Освобождението” и се смени категорията “Местно” с “Национално значение”, за което паметникът притежава необходимите качества и значимост. Той уверява, че след като започне да функционира храмът “Св. Мина”, който се намира в местността Кръста в кв. „ Лозенец“, Кръстът ще бъде върнат в средата на храма, близо до мястото му, където е бил осветен като мемориален паметник.

 

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: ик. Василий САРЯН

 

 

Снимки

Преместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаПреместване на КръстаКръстът в двора на храмаКръстът в двора на храмаКръстът в двора на храмаИк. Василий Сарян Ик. Василий Сарян говори за Кръста и неговото значениеИк. Василий Сарян
« предишна новинаследваща новина »