ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Фолклорен фестивал „Жива вода” и вечерня за храмовия празник на манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.

19 юли 2011 09:42, Русенска митрополия
Вечерня за храмовия празник на манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.

Празненствата по отбелязване храмовия празник на манастира „Св. Марина” край русенското село Каран Върбовка започнаха още на 16 юли призори, когато в местността пред манастира бе открит Вторият фолклорен фестивал „Жива вода”. В него участваха над 1000 участници от 54 населени места от цяла България. Цял ден продължаваха изпълненията на народни групи и певци, поставили си за задача съхраняване и популяризиране на родните ни традиции и фолклор. Голямата награда взе хор „Славей” от великотърновското село Обединение.

На официалното откриване на фестивала заедно с организаторите, за да произнесе реч, беше поканен и архим. Емилиан – и.д. игумен на манастира. Той изтъкна, че името на фолклорния фестивал е подбрано много удачно, тъй като етимологията му ни отвежда към св. Евангелие, и по-специално към разговора на Иисус Христос със самарянката (Йоан. 4:9-26). В този изпълнен със символика разговор между нея и Господ, Той й казва: „Да би знаяла дара Божий, и Кой е Оня, Който ти казва: дай Ми да пия, ти сама би изпросила от Него, и Той би ти дал вода жива” (Йоан. 4:9). Отец Емилиан разясни, че живата и непресъхваща вода, обещана от Иисус Христос, е вярата, която Той е дошъл да благовести на човеците. Също такава жива вода, одухотворена от благодатта и вярата, е и тази, която извира и от целебния извор – аязмо, намиращо се в центъра на манастирския храм, което е извор на изцеления за пристъпващите с вяра, надежда и любов.

В 18 ч., при биене на клепало и камбана, беше дадено началото на великата вечерня, съчетаваща в себе си възкресното неделно богослужение с празничното на св. Марина. Тя беше отслужена от архим. Емилиан. Съслужиха му монаси от русенските манастири и свещеници от епархията. На клира пяха свещеници и служители на Русенска митрополия.

Многобройни автобуси и коли от цяла България прииждаха през целия ден. До късно не секваше потокът от поклонници, дошли да си напълнят целебна вода от аязмото и да получат благословение за празника.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Вечерня за храмовия празник на манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.Вечерня за храмовия празник на манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.Вечерня за храмовия празник на манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.Вечерня за храмовия празник на манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.Фолклорен фестивал „Жива вода”  - група от ВидинскоФолклорен фестивал „Жива вода”  - детска група от ВидинскоРеч на архим. Емилиан при откриването на фестивалаФолклорен фестивал „Жива вода” Фолклорен фестивал „Жива вода”  -  група от с. Красен, РусенскоФолклорен фестивал „Жива вода”  - група от с. Горно Абланово, РусенскоФолклорен фестивал „Жива вода”
« предишна новинаследваща новина »