ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Параклис в манастира „Патлейна” връща духа на манастирския комплекс

19 юли 2011 15:09, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Преславските свещеници Неделчо и Николай с епископ Йоан

На 12 юли викарният епископ Йоан беше на работно посещение в манастира „Патлейна” край Велики Преслав, където е започнат строеж на параклис. Негово преосвещенство разгледа приземния етаж на масивната сграда, правена през миналия век за манастир, но използвана повече от две десетилетия за почивна станция. Сградата беше продадена на търг на варненски бизнесмен, а после стана собственост на митрополията, която започна да набира дарения за възстановяване на комплекса.

Преславските свещеници Неделчо и Николай съгласуваха с епископ Йоан проекта за параклис в приземния етаж на манастира „Патлейна“.

На практика, обаче, нищо не се направи с изключение на възстановения трафопост, който за нещастие пострада от мълния. Преди три години Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил благослови в двора на манастира площадка за изграждане на параклис, но тъй като и за него не бяха набрани средства, миналата есен на Архангеловден той даде благословията си за параклис в манастирската сграда. Там преди повече от две години вярващи преславяни обособиха молитвена стая и я нарекоха на името на светеца Пантелеймон, покровител на местността. Лека-полека миниатюрната молитвена обител се сдоби с малки икони от незнайни посетители. Това лято в града учредиха църковно настоятелство „Св. Пантелеймон” с председател отец Неделчо и оттогава той и свещеник Николай набират средства от дарения за параклиса. Преди броени дни започна преустройство на три помещения в манастирската сграда за обособяване на малка църква с олтарна стена и сводове, разделящи помещенията в своеобразния параклис.

При посещението си епископ Йоан даде наставления на майсторите и се срещна с дърворезбаря, който ще прави олтара, за да съгласуват как ще се впише църковната утвар в интериора на малкия сводест храм. Отец Николай смята, че реконструкцията на помещенията ще завърши до 27 юли, за да отслужат в деня на св. Пантелеймон молебен за новия параклис и водосвет за града. Целият ремонт се прави със събраните от преславското настоятелство дарителски средства, обясни отец Николай, но за олтара и иконите са необходими още пари и те ще се събират също от дарения по открита банкова сметка.

Няколко месеца ще са необходими за изработката на дървения олтар и иконите и въпреки че откриването на параклиса няма да е скоро, епископ Йоан каза на тръгване вчера: „Радвам се, че в скоро време ще можем да четем молитви в този манастир”.

За олтара научихме още от Негово преосвещенство, че ще бъде уникален заради това, че кръстовете върху него ще бъдат същите като оригиналните „разцъфнали” кръстове от Средновековието. Този тип изображение символизира пищност и благодат и такива кръстове са били сечени върху каменните стени на царския дворец.

„Разцъфнали” кръстове са изобразени върху преславска рисувана керамика, върху мраморни плочи и като символ на Симеоновата столица и средновековната мощ, по такъв начин ще бъде резбован олтарът. Дърворезбарят Калин Къров се е заел с изработката, но за да направи характерните преславски кръстове, ще му трябват нови познания, които смята да черпи от експонатите на градския археологически музей.

Текст и снимки: Росица СТАЙКОВА, в. "Шуменска зора"

 

 

Снимки

Молитвената стаичка
« предишна новинаследваща новина »