ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се навършиха 133 години от Освобождението на гр. Шумен от турско робство

19 юли 2011 15:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Панихида за загиналите и празничен молебен за здраве и благополучие

С панихида за загиналите и празничен молебен за здраве и благополучие днес бе отбелязана 133-годишнината от Освобождението на гр. Шумен от турско робство. Те бяха отслужени от отец Красимир и отец Васил в храм „Св. Възнесение Господне“. Присъстваха кметът Красимир Костов и неговите заместници Митко Киров, Александър Генчев, Иван Йонков и Живка Тонева, представители на най-старото българско читалище „Добри Войников-1856″ и граждани.

„Трябва да почитаме този ден, защото без минало няма бъдеще“, бе отбелязал в приветствието си към шуменци Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, представено от отец Васил.

„Искам да поздравя шуменци с днешния ден – Освобождението на Шумен от турско робство. Нашият град е един от последните освободени, но аз се радвам, че този ден съвпада и с рождената дата на Васил Левски. Това е специфична и много показателна връзка – ражда се Апостола, ражда се свободата на Шумен. Нека да пазим паметта си и нека тя да е в основата на едно по-добро бъдеще. Честит празник на всички шуменци!“ - сподели след църковната служба с присъстващите кметът Красимир Костов.

Текст: Светлин ПЛАМЕНОВ
Снимка: Богдан БОГДАНОВ - в. "Шуменска зора"

 

 

« предишна новинаследваща новина »