ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

40 дни от кончината на архимандрит Назарий (Терзиев)

19 юли 2011 16:54, Софийска митрополия
40 дни от кончината на архимандрит Назарий

На 18 юли се изпълниха четиридесет дни от кончината на Негово Високопреподобие архимандрит Назарий (Терзиев), игумен на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил“.

За заупокойната служба от рано сутринта по планинската пътека към Кокалянската св. обител се заизкачваха десетки духовни чеда на стареца от цяла България.

Братя на Зографския манастир, игумени със своите братства и игумении със сестринствата си, свещенослужители от различни епархии, семейства със своите деца и много миряни с различни професии и занимания - всички чеда на стареца, обединени от любовта си към своя духовен отец - се отправиха към гроба му, за да се помолят за упокоение на душата му и да изпросят от Бога прошка за всичките му волни и неволни прегрешения.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заупокойната св. Литургия бе оглавена от викарния епископ - Негово Преосвещенство Знеполски Йоан, духовен син на архимандрит Назарий. С вдъхновено слово еп. Йоан се обърна към присъстващите в края на св. Литургия. (Цялото слово може да чуете в края на новината.)

След божествената богослужба бе извършена панихида, предстоявана от епископа и в която взеха участие всички присъстващи свещенослужители. Преди да се отправи към гробното място, архиереят произнесе емоционално и прочувствено слово за общия духовен отец, наставник, учител, ръководител по пътя на духовното ни усъвършенстване. (Цялото слово може видите в края на новината.)

С лития присъстващите се отправиха към гроба на дядо Назарий, който се намира от южната страна до храма, където самият той приживе е пожелал да бъде погребан. Там бе отслужен трисагий и бе извършено т. нар. равнение на гроба.

В деня, посветен на св. Архангели - понеделник, в 40-ия ден след кончината на архимандрит Назарий, в скъпата му Архангелска Кокалянска св. обител, се събраха в единомислие и обща молитва тези, които Бог му повери през годините и които старецът подкрепяше и опазваше с молитвите си.

Бог да го прости, помилва и упокои в царството Си!

Отче Назарие, продължавай да се молиш за нас!

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА
Видeо: Весела ИГНАТОВА, Любомир ВЪРБАНОВ

 

 

Снимки

Заупокойна св. литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. литургия в Кокалянския манастирЗаупокойна св. литургия в Кокалянския манастирВ храмаЗаупокойна св. литургия в Кокалянския манастирЗнеполски еп. Йоан Знеполският еп. Йоан проповядваПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийПанихида за дядо НазарийКъм гробаГробът за дядо НазарийГробът за дядо НазарийНа гроба на дядо НазарийПри гроба на дядо НазарийКръстът на гробаТрисагий при гробаТрисагий при гробаТрисагий при гробаТрисагий при гробаТрисагий при гробаРавнение на гробаРавнение на гробаРавнение на гробаРавнение на гробаПри гроба на дядо НазарийГробът за дядо НазарийКилията на дядо НазарийКокалянският манастирНовото манастирско крилоПортите на манастира
« предишна новинаследваща новина »