ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почина големият румънски духовник Арсений Папачок (13 август 1914-19 юли 2011)

19 юли 2011 19:47,
Архим. Арсений (Папачок)

Днес, 19 юли, на 97-годишна възраст се престави в Господа духовникът на Текиргьолския манастир „Св. Мария” архимандрит Арсений Папачок. Отец Арсений е предал Богу дух в 10 часа, намирайки се сред сестринството на манастира, чийто духовник е бил в продължение на 35 години. Той е имал от известно време кардиологични и бъбречни проблеми, поради което през тази година на няколко пъти е лежал в областната болница в Констанца.

Архимандрит Клеопа Нистор, управител на Социално-пастирския център „Св. Мария”, Текиргьол, казва за радио Тринитас следното: „Сутринта отец Арсений беше много отслабнал, но същевременно с ясно съзнание и общуваше. Около 10 часа получи дихателна и кардиологична недостатъчност, пое си дъх на три пъти и почина. Повикахме спешна помощ, но когато дойдоха, установиха настъпилата смърт. Отец Арсений се престави в Господа спокоен, с характерната за него ведрина. Ще го облечем в монашески дрехи и богослужебно одеяние, а погребението ще бъде в четвъртък, 21 юли, в двора на манастира”.

Архимандрит Арсений Папачок (в мире Ангел), един от най-значимите духовници на Румънското православие, е роден на 13 август 1914 г. в с. Мисляну, община Периец, област Яломица. През 1932 г. завършва училище по изкуства и занаяти в Букурещ. Приет е за брат на манастира "Козия" през 1947 г. и последователно извършва поредица от послушания в скита "Чокловина", област Горж (1948-1949) и манастира "Сихастрия" (1949). През 1950 г. приема монашество в букурещкия манастир „Антим”, а на 26 септември същата година е ръкоположен за йеромонах в манастира "Слатина". Подобно на голям брой будни духовници през комунистическия режим и отец Арсений не се разминава със затвора. Арестуван е на 14 юни 1958 г. и е осъден на 20 години затвор за „заговор против обществения ред”. По този начин преминава през затворите в Брашов, Аюд и Жилава, а през 1964 г. е освободен. След като излиза на свобода, е назначен за свещеник в Ардял. Известно време е игумен на манастира "Козия", а от 1976 г. става духовник на Текиргьолския манастир „Св. Мария”.

Смъртта на отец Арсений настъпи три дена преди 60-годишния юбилей на нинездравстващия Румънски патриарх Даниил (22 юли).

Отец Арсений, подобно на архим. Клеопа Илие († 1998 г.), е автор на поредица беседи на духовна тематика, голяма част от които са качени в интернет в различни формати (видео, аудио, текст) и могат спокойно да се използват.

Бог да упокои душата му в селенията на праведните! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Текст: дякон Кирил СИНЕВ

 

 

Снимки

Архимандрит Арсений ПапачокАрхимандрит Арсений ПапачокКнига на отец Арсений
« предишна новинаследваща новина »