ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бяхме на лагер!

21 юли 2011 12:57, Варненска и Великопреслaвска митрополия
„Бяхме на лагер!”

Соколският манастир „Успение Богородично“. За шеста поредна година настоящи, бивши и бъдещи ученици от СИП "Религия" към СОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Аксаково, бяха на лагер в манастира.

Слънце, дъжд, слънце, дъжд… дъжд…, и отново слънце на изпращане! И мирът на Христовата обител. Далеч от шума на... всичко в света.

Работа, игра, работа, игра… Невероятна атмосфера! Двадесет и пет деца и десетина възрастни: лекар, готвачки, учителки. Пристигнахме вечерта в девет часа с автобус на габровската фирма „Бетабус”, от която пътя от Габрово до манастира е дарение.

Посрещна ни Маргарита. Помощничката в манастира, която много ни се зарадва. А и ние на нея. Разпределихме се по стаите и децата веднага огледаха „терените” за игра. Но играта по време на лагера е винаги след работата и затова е по-сладка!

А работа имаше. Да се оплевят градинките, да се изчисти чешмата, да се излъскат полилеите, да се изстърже ръждата от решетките в параклиса и да се боядисат след това, да се почистят параклисът и библиотеката. И колко лека беше (дали така мислят децата?!). Но те не се оплакваха. Знаят, че когато са там – на лагер в манастира, се работи. Не! Това не е точната дума. Там се ПОМАГА! Помага се на монахините – майка Мелания и монахиня Ирина. А те двете, заедно с Маргарита и съпруга й, правят чудеса в този голям прекрасен манастир, поддържан чудесно.

Децата имаха и занимания. Припомняха си научените песнопения от светата литургия и участваха на богослужението. Разговаряхме на различни теми с учител по религия, изработвахме - тази година - кръстчета и други неща от самосъхнеща глина. Оцветявахме картинки и си говорихме за „Златната рибка” на Пушкин. Защото тази приказка е с много повече мъдрост от това, което си мислим. Говорихме си за исканията кои са основателни и кои – не. За щастието – какво е то и за това кой от двамата герои в приказката е бил по-щастлив. Бабата, която получила всичко, което искала, или дядото, който се успокоил, когато отново получил това, което „нямал”, оставайки си отново с пробитото корито и схлупената къщурка.

Екскурзията до гр. Трявна беше много очаквана и полезна. Освен задължителното посещение на т. нар. "Къща със слънцата", където човек може да се възхити не само на резбованите дървени орнаменти, но и на силния дух на майсторите, разгледахме и първото светско училище и Музея на иконите. В училището видяхме закачените таблици за задължително изучаване. Между тях бяха „Блаженствата” и молитвите "Трисветое", "Богородице Дево" и още няколко. Екскурзоводката сподели – след изрично питане – че часовете са започвали и завършвали с молитва пред иконата с кандилото в класната стая. Първият учебен предмет в дипломата на СВЕТСКОТО училище е бил Вероучението, а училището се е наричало светско просто защото Църквата вече не е отговаряла за неговата издръжка. А частни дарители са се погрижили за цялостното финансиране.

В Музея на иконите някои от децата забелязаха известни неточности в изложението на уредничката, което пък означава, че са слушали внимателно... На Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" има много вкусни банички и симиди.

И всичко това в съчетание с благодатта на Соколския манастир „Успение Богородично“ направи престоя на децата, а и на нас възрастните, невероятен.

Още преди да си тръгнем, всички деца си правеха планове какво ще правят догодина, какво ще носят догодина и как ще си направим снимка – за пореден път с майка Мелания, монахиня Ирина и с всички от манастира.

За невероятното прекарване благодарим на: игуменката на манастира майка Мелания, монахиня Ирина и на всички от манастира, на основния инициатор и организатор вече шест години да съществува този лагер г-жа Теменужка Иванова, на директорката на СОУ „Св. Климент Охридски” гр. Аксаково г-жа Мариела Петрова и на зам.-директора г-н Илко Илиев, на спомеществователите Магазини „Примера”, гр. Аксаково, „Братя Стефанови” ЕООД, „Бетабус” гр. Габрово, Цветанка Георгиева, Иван Борисов, Светла Добрева, Венелин и Милена Желеви. На всички, които по един или друг начин помагаха по време на престоя ни в манастира: иеромонах Никифор, д-р Георги Караджов, Миглена Стефанова, Иванка Пелова, Милена Желева, Гинка Рачива, Гергана Цакова, Красимира Йорданова, Боян и Татяна Добреви, Орхан (Иван) Байрамалиев.

Господ да дава здраве и успехи на всички!

&feature=mfu_in_order&list=UL

&feature=mfu_in_order&list=UL

&feature=mfu_in_order&list=UL

Текст и снимки: Мария СТОЙКОВА

 

 

Снимки

„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”„Бяхме на лагер!”
« предишна новинаследваща новина »