ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на Девическия манастир „Св. пророк Илия“ в кв. „Дървеница“ (обновено с видео-разговор с игумения Матрона)

22 юли 2011 15:13, Софийска митрополия
Празник на Девическия манастир „ Св. пророк Илия“ в кв. „ Дървеница“

В столичния кв. „Дървеница“ се намира Девическият манастир „Св. пророк Илия“. Това е един от малкото манастири в България, които са разположени сред градските блокове и жилищни кооперации. Като духовен оазис женската обител се е сгушила сред градската суета и шумотевица, за да напомня за преходността на материалния земен живот и да подтиква към размисъл за йерархичната стойност на човешките ценности.

В празничния ден, когато Православната църква почита св. пророк Илия св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие игумени на софийски манастири и монаси-свещенослужители. Преизпълнилите храма миряни с голямо внимание молитвено участваха в богослужбата, а мнозина други, неуспели да влязат в църквата, си запалваха свещи извън нея и слушаха песнопенията в манастирския двор. В края на св. Литургия еп. Йоан говори за дивното житие и свършек на земния път на старозаветния пророк Илия. Той пожела да пребъде св. обител и сестринството с радост и мъдрост да върви след Христа. По традиция след богослужбата в двора на манастира бе извършен водосвет за здраве и преуспяване във всяко добро дело.

Женската св. обител води началото си от Средновековието. Затова говорят останките, които продължават да се откриват и до днес в околността. Както повечето манастири в страната, така и този през годините преживява редица трудности и изпитания. Настоящото сестринство разказва историята му от началото на миналия век. Кратки сведения за обителта, за скромния и смирен монашески живот, за помощта, която оказват жителите на квартала, за избора да се отдадеш на монашеския подвиг и за усилията, които трябва да приеме и направи всеки, който пристъпва към манастирския живот говори игумения Матрона. Видеоинтервюто може да видите в края на новината.

 

&feature=youtu.be

Текст, снимки и видео: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празник на Девическия манастир „ Св. пророк Илия“ в кв. „ Дървеница“Празник на Девическия манастир „ Св. пророк Илия“ Празник на Девическия манастир „ Св. пророк Илия“ ПевцитеИгумения Матрона с послушница ЕленаПразник на Девическия манастир „ Св. пророк Илия“ Празник на Девическия манастир „ Св. пророк Илия“ ВодосветАрхимандрит ТеофанОлтарът на манастирския храмГробът на игумения АнисияЖилищна манастирска постройкаЧемширът наречен " Илиева колесница"Архимандрит Пахомий и игумения МатронаПътят към манастираКъм манастира
« предишна новинаследваща новина »