ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на параклис в ловешкото село Врабево

23 юли 2011 22:00, Ловчанска митрополия
освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"

На 23 юли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил освети параклис посветен на св. вмчк Пантелеймон.

Параклисът се възвисява над китното балканско село Врабево. Той е построен с дарителството на "Софарма" АД. В непосредствена близост е издигнат и голям метален кръст с размери: височина - 16 м. и ширина - 9 м. Кръстът също е дарение от фирмата.

С мястото на параклиса е свързана местна легенда от турско време, в която се разказва за млад мъж от селото, който - за да спаси любимата си от турския бей - жертва собствения си живот.

Голямо множество народ се бе събрало в горещия юлски ден на връх планината, за да почувства по-осезаемо радостта от празника и по-съпричастно да изрази почитта си към светеца, защото православната вяра е дълбоко вкоренена в българската родова памет.

 

 

Снимки

Св. вмчк Пантелеймоносвещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"освещаване на параклис "Св. вмчк Пантелеймон"
« предишна новинаследваща новина »