ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българските огнеборци и спасители отбелязаха деня на своя закрилник св. пророк Илия

23 юли 2011 20:54, Софийска митрополия
Водосвет в чест на българските огнеборци

На 20 юли българските огнеборци и спасители отбелязаха деня на своя закрилник - старозаветния пророк Илия. В негова чест в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” е построен параклис. По традиция в празничния ден в него се отслужи панихида за загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и спасители, и след това празничен водосвет за Илинден. Чинопоследованието бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит в съслужение със софийски свещенослужители. Еп. Йоан се обърна с кратко слово към практикуващите трудната и отговорна професия пожарникар. Той благослови присъстващите и призова Божията закрила и тази на св. Илия да бъде върху всички тях.

Справка:

Параклисът в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” е построен и тържествено осветен през 2001 г. Той носи името на светеца – старозаветния пророк Илия, който според народните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената стихия. Строежът на храма е извършен с доброволен труд и средства на служителите от главната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени символи на пожарникарската професия, а върху централния – огън и два меча.

Снимки: Андрей КАСАБОВ

 

 

Снимки

 Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборциВ двора Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборциХрам „ Св. пр. Илия“ Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборци Водосвет в чест на българските огнеборци
« предишна новинаследваща новина »