ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новопостроен храм освети Ловчанският митрополит Гавриил

24 юли 2011 20:04, Ловчанска митрополия
Освещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. Рибарица

Истинска духовна радост струеше и се усещаше в балканското село Рибарица, разположено в гънките на живописния тетевенски балкан.

Още от ранна сутрин жителите на Рибарица, както и многобройните гости на селото, се събираха заедно на едно място. Онова, което ги привличаше, бе храмът. „Не мога все още да повярвам, че си имаме истинска църква” – тези думи излязоха от устата на възрастна жена, която просълзена стоеше близо до богато резбования иконостас и се любуваше на иконите.

Историята на храма, носещ името на целителя св. вмчк Пантелеймон, започва от далечната 1922 г., когато местна жителка дарява парцел за строеж на храм. Първоначално на мястото е построена двуетажна къща, която, заедно с параклиса, приютява кметството и училището. Хората започват да събират средства и материали, за да построят храм, но по различни причини това не се случва. Идват промените от 9. IХ. 1944 г. Новата власт е против строенето на всякакви храмове. Въпреки това, местните хора правят всички възможни постъпления пред властта, за да построят храма си, но разрешение умишлено не им е дадено.

Лукавият не обича църквите и прави така, че благочестивото начинание по храмостроителството да се забави. С началото на светителството на митрополит Гавриил като глава на епархията проблемите около строежа на църквата се решават и така през 2003 г. Ловчанският митрополит Гавриил полага основния камък на стоежа.

Следват няколко изпълнени с трепет години, тъй като средства няма. Помагат местни люде - християни родолюбци с пари, материали, техника, труд. Помага и Дирекцията по вероизповеданията. Местните хора започват да гледат с надежда на начинанието – този път то няма да се провали!

И така, на 24 юли Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши пълно освещаване на новата църква. В светия престол бяха вложени частички от мощите на св. вмчк Пантелеймон, дарени лично от Ловчанския владика и от мощите на св. Новоселски мъченици. В съслужението участва и Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, игумен на Троянската св. обител, както и многобройно духовенство от епархията и страната.

В приветственото си слово Ловчанският митрополит каза, че храмът е един оазис на духовност, чиято цел е да прави хората по-добри.

По молитвите на великия целител св. вмчк Пантелеймон, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

 

 

Снимки

Освещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. РибарицаОсвещаване на новия храм "Св. вмчк Пантелеймон" в с. Рибарица
« предишна новинаследваща новина »