ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изключителен и благословен успех на Софийския свещенически хор в Санкт Петербург

26 юли 2011 01:31, Софийска митрополия
Софийският свещенически хор в Капелата на Санкт Петербург

На 25 юли 2011 г. в залата на Държавната академична капела на Санкт Петербург блестящ духовен концерт изнесе Софийският свещенически хор с диригент прот. Кирил Попов. Неговото участие е в рамките на Международния фестивал „Академия за православна музика”, който се организира с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата. В провеждането му активно се включват Областната администрация на град Велики Новгород и ставропигиалният манастир на Руската православна църква – св. Валаамска обител.

В Държавната академична капела вече се проведоха множество прекрасни концерти с православна музика, в които слушателите можаха да се докоснат до вярата и изкуството на такива първостепенни състави като мъжкия хор към подворието на Оптина пустиня в Санкт Петербург, руската вокална формация „Сирин” и Румънския византийски хор „Византион”.

Но българското участие беше особено специално. За публиката глас към Бога възвисиха българските софийски свещеници и неслучайно изявата им е поставена от организаторите като завършек на концертния фестивален цикъл в Санкт Петербург. Залата на Капелата бе препълнена. За дошлите Софийският свещенически хор под вещото ръководство на прот. Кирил Попов представи изключително красива програма с 22 изпълнения, от които 20 бяха с българска църковна музика. Водещата на концерта г-жа Екатерина Смирнова, която е и научен ръководител на Академията за православна музика, неизменно представяше старинните български произведения като „Болгарский распев” – тъй любим за руската православна душа. В Русия измежду всички варианти на византийското църковно пеене особено се тачи българският распев и затова слушателите възторжено посрещнаха изпълненията на нашия свещенически хор, който изпя песнопения като „Владику и священоначалника” (гл. 7) на св. преп. Йоан Кукузел, „Возкресения день” (гл. 5) на йером. Неофит Рилски, „Святий Боже” (гл. 1) на прот. Кирил Попов. Наред с тях прозвучаха редица хорови многогласни произведения на Петър Динев, Добри Христов и прот. Кирил Попов, които дигнаха публиката на крака. Солисти бяха ставроф. свещеноик. Мина Минчев, ик. Кирил Дидов, свещ. Стилиян Табаков, дякон Иван Петков, иподякон Стефан Димитров и Петър Велчев.

През последните месеци в Капелата не е имало православен концерт, по време на който след почти всяко песнопение публиката да ръкопляска дълго и продължително, а в края на концерта да стои изправена в знак на благодарност към изпълнителите. Забележително със своята скромност и духовна сила бе това българско участие и всички присъстващи го усетиха. Затова и благодариха на нашите свещеници с почтителна и затрогваща любов. Софийските свещеници, дякони и певци за сетен път засвидетелстваха истинността на казаното за България – че тя е „държава на духа” (според израза на акад. Димитрий Лихачов). Тя трябва и да пребъде като такава, защото светото Православие е нейното най-ценно достояние и най-свято и спасително съкровище.

На свой ред, след изпяване от страна на целия ни хор на Многолетствие за Руския патриарх Кирил и за Българския патриарх Максим, прот. Кирил Попов благослови с особена топлина вдъхновената публика като я осени от сцената с кръстен знак и така напомни на всички присъстващи какъв е смисълът на изпълнените песнопения – освещаването на човешкото битие и прославянето на Бога, живот в едната света съборна и апостолска Църква, водена от своя Глава – Господ Иисус Христос и представлявана от своя клир за полза и спасение на всички вярващи!

 

Послеслов: В публиката радостно присъства и д-р Десислава Панайотова, българският представител в Лятната школа за православна музика, която се провежда в рамките на Международния фестивал в Санкт Петербург`2011. Два дни по-рано – на 23 юли, тя има честта да участва в тържествен православен концерт във Велики Новгород, за който ръководителят на Женския хор маестро Борис Абалян я избра да бъде солистка заедно с още две руски специализантки.

Десислава Панайотова, заедно с всички академисти, е изключително благодарна за това, че предстоящото официално завършване на Лятната школа ще се състои в присъствието на Софийските свещеници. Всички те ще заминат заедно, за да участват в още един концерт и в огласянето на св. божествена Литургия на 29 юли с пеене на клироса във Валаамския манастир. Пътуването до остров Валаам ще започне с молебен, извършен върху палубата на теплохода, който ще отведе поклонниците до св. обител. След пристигането си на 27 юли в манастира българските свещеници и певци, заедно с академистите ще се срещнат с епископ Панкратий, игумен на Валаамската св. обител, и с представители на манастирското братство.

Предстоят им благодатни духовни изживявания и, по Божия милост, благополучно завръщане в България на 30 юли. Очаквайте материал за събитията във Валаам.

Слава Богу за всичко!

 

 

 

Текст и снимки: Десислава ПАНАЙОТОВА-ПУЛИЕВА

 

 

Снимки

Капелата на Санкт ПетербургКапелата на Санкт ПетербургКапелата на Санкт ПетербургКапелата на Санкт ПетербургКапелата на Санкт ПетербургКапелата на Санкт ПетербургКапелата на Санкт ПетербургРепетицията на Софийския свещенически хорРепетицията на Софийския свещенически хорРепетицията на Софийския свещенически хорРепетицията на Софийския свещенически хорРепетицията на Софийския свещенически хорВ очакване на концертаВ очакване на концертаНачалото на концертаНачалото на концертаГ-жа Екатерина СмирноваСоло на ставр. ик. Мина МинчевСоло на дякон Иван ПетковСофийски свещенически хорСофийски свещенически хорСофийски свещенически хорСофийски свещенически хорСофийски свещенически хорСвещ. Стилиян ТабаковКрай на първа част на концертаКрай на първа част на концертаЗаслужена почивкаЗаслужена почивкаЗаслужена почивкаСъбратя в ХристаИподякон Стефан ДимитровПрот. Кирил Попов и Соф. свещенически хорКъм Великия НовгородВелики Новгород и неговият КремълДатата на основаване на градаПлакат за концерта на академистите във Велики НовгородРепетиция за концертаВъв Велики НовгородЦялото творение да хвали Господа!Софийският събор (12 в.) - Велики Новгород
« предишна новинаследваща новина »