ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление и офикия в самоковското с. Марица

26 юли 2011 11:46, Софийска митрополия
 Храм „ Успение Богородично“, с. Марица

Самоковското село Марица се намира в полите на Рила планина, по горното течение на река Марица, между Боровец и Долна баня. В миналото се е наричало "Махала". Селището възниква към средата на XVI век. Свързано е с първите манифактури за железодобив в района, покровителствани от рударските закони на Сюлейман I. През втората половина на XVI в селото е построена и църквата "Св. Николай". Има предание, което говори че тя е построена от бащата на цар Самуил - комит Никола в родното село на съпругата му. През вековете тя е поддържана и стопанисвана от местните хора.

В църквата има ценни стенописи от XVI век и от първата половина на XIX век, обявени през 1969 г. за художествен паметник на културата от национално значение.

Като израз на религиозното си чувство и вяра, местните жители през 1907 г. са построили още една църква, посветена на празника „Успение Богородично“. От деня на освещаването й до ден днешен в нея богослужебния живот не е прекъсвал. През трудните за Православната църква години на комунистическия режим у нас е имало опити тя да бъде превърната в конюшня, но главният инициатор бил внезапно парализиран и девет години бил прикован на легло.

Днес, в селото за енорийския живот и храмовото благоустрояване се грижи свещеник Константин Стоянов, който преди двадесет години е приел благодатта на свещенството и оттогава живее в с. Марица.

Някога в градежа е участвала цялата общност на селото. Гледайки на храма като на безценно наследство всеки е помагал - кой с каквото може. След повече от сто години местните хора, със значително намалял брой /около 500 жители/, но съхранили православното си религиозно чувство, отново с желание и усърдие са се включили в обновлението на храма, издигнат от техните прадеди. Затова и днес той е с основно ремонтиран покрив и кубета, вътрешно и външно е боядисан, подновена е изцяло подовата настилка /в олтара и корабната част/, украсен е с нови стасиди /столове/.

В неделния ден, на 24 юли се извърши обновлението на храм „Успение Богородично“. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим чинът бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в последвалата св. Литургия взеха участие протойерей Николай Аршинков от съседната енория на с. Радуил, свещеник Константин Стоянов, свещеник Виктор Нешев от с. Бистрица, и дякон Козма Поповски.

По време на литургията еп. Йоан награди с офикия „протоиерей“ енорийския свещеник Константин Стоянов Стоянов заради неговите неуморни трудове, ревностно служение и за братското му отношение към всички.

В края еп. Йоан се обърна към многобройните присъстващи с поучително слово за смисъла на неделното Евангелие. Той каза още: „Духовникът има една висока отговорност - да предстои пред св. Престол, да вади частици на св. Проскомидия и да се моли за тези, които са здрави и болни и за тези, които са си отишли от този свят. Тази молитва е много важна и е от първостепенно значение за живота на човека. В това благодатно единство ние растем и се утвърждаваме в духовната действителност с ясното съзнание, че храмът е мястото, където ще намерим подкрепа. Храмът е дом за молитва. По думите на св. отци той е училище на благочестието. Целият ни живот преминава през него - от люлката до гроба. От ранна възраст нашите родители ни довеждат до храма, където да приемем благодатта на Кръщението и се оградим със св. Кръст Господен. През годините ние идваме непрекъснато в храма, за да се покаем за греховете си, да благодарим за успехите си, да измолим духовна помощ за изпитанията си… Затова е толкова важно да се грижим за този дом Божий, който винаги е отворен и ни приема през всички дни на живота ни“ - каза еп. Йоан.

Софийският викарий, като отбеляза присъствието на многото деца в храма и тяхното желание да се благословят от архиерея, поздрави родителите, които по християнски възпитават децата си и ги довеждат в храма. Той пожела Господ да пази селото, да укрепва жителите в православната вяра и Христовия мир и да им дарува дълги дни живот.

Еп. Йоан поздрави още християните дошли от съседната енория – от с. Радуил, за да влязат в радостта на своите събратя и подари на всеки от присъстващите книга с душеспасителни четива, а в чест на 40-годишнината от интронизацията на патриарх Максим - по една икона за благословение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на епископаПосрещане на епископа Посрещане на епископа  Посрещане на епископа  За благословение при епископа в началото на службата В храмаЗнеполски еп. ЙоанВ храмаВ храмаНачало на св. Литургия Начало на св. ЛитургияНачало на св. Литургия Начало на св. Литургия Начало на св. ЛитургияМалък входПевцитеЧетене на св. АпостолОтец Николай АршинковВеликият входЗнеполски еп. ЙоанВеликият входВеликият входОфикияОфикияОфикияОфикияОфикияНовият протойерей Новият протойерей Поздравление на  епископаЗнеполски еп. Йоан В храмаВ храмаВ храма В храмаВ храма Храмовата иконаКъм параклиса " Св. Петка"Към параклиса " Св. Петка"Към параклиса " Св. Петка"Към параклиса " Св. Петка"Параклисът " Св. Петка"Параклисът " Св. Петка"В параклисаАязмотоПараклисът " Св. Петка"Параклисът " Св. Петка"С. Марица
« предишна новинаследваща новина »