ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена вечерня с петохлебие за деня на св. Пантелеймон във Видин

26 юли 2011 19:33, Видинска митрополия
Вечерня за св. Пантелеймон във Видин

На 26 юли в старинния храм „Св. Пантелеймон” в старопрестолния Видин бе отслужена тържествена вечерня с петохлебие и осветено коливо за здраве и благословение на благочестивото видинско население.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, оглави тържествената архиерейска вечерна служба. По време на богослужението той благослови празнично петохлебие и коливо.

Във вечерната възхвала към Бога и изпросването, по молитвите на св. Пантелеймон, на Неговата благодат и милост, участваха в съслужение архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски”, йеромонах Исаак, архиерейски наместник на Ломска духовна околия и архимандрит Неофит, брат на Раковишкия манастир.

С молитвено участие и клиросно пение във вечерното богослужение взеха участие Видинският митрополит Дометиан, архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, архимандрит Антим, игумен на Раковишката света обител „Св. Троица”, йеромонах Максим от Ломска духовна околия, както и духовници от Видин и епархията.

Прочувствено слово за живота и делото на св. Пантелеймон произнесе епископ Сионий, който, изтъквайки най-добрите неща от живота на светеца, подбуди християните да следват неговия безценен пример и да живеят в единомислие с Бога и Неговата Църква.

На свой ред Видинският митрополит благослови християните и духовенството, благодари им за молитвеното участие във вечерното богослужение, отслужено в чест на целителя и „всемилостив” Божи угодник св. Пантелеймон.

След тържественото молитвословие благочестивите християни си взеха петохлебие и коливо за здраве и благословение, за молитвена и блага подкрепа по пътя към Бога и засилване на благодатния Христов мир и любов.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Вечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във ВидинВечерня за св. Пантелеймон във Видин
« предишна новинаследваща новина »