ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Жителите на село Гуцал имат нов параклис

26 юли 2011 17:16, Софийска митрополия
Нов параклис в с. Гуцал

Високо в планината, над самоковското село Гуцал, се намира местността, наречена „Кръста“. От незапомнени времена там се намира каменен кръст, който наричат „Спасов кръст“. В деня, когато Православната църква чества Господския празник Възнесение Господне, жителите на селото се изкачват на планинското място и там се събират на събор, който започва с отслужване на водосвет.

От дълги години местните жители мечтаят там да си построят параклис, но поради редица причини все не са успявали да го направят. Преди година, въпреки намалелия брой жители /едва 160 човека/, с общи усилия започнали изграждането на кръстокуполен параклис. Всеки се включил, кой с каквото може - труд, пари, материали. Помагали тези, които постоянно живеят там, но и техните деца, отдавна заселени на други места, но пазейки ревностно родовата си памет и традиция.

В неделният ден, на 24 юли, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан освети новопостроения параклис „Възнесение Господне“ над село Гуцал. В съслужение с архиерея в чинопоследованието взеха участие ик. Пламен Димитров от гр. Долна баня и епархийски съветник, протойерей Георги Георгиев от Костенец, протойерей Николай Аршинков от с. Радуил, протоиерей Константин Стоянов от с. Марица, свещеник Виктор Нешев от с. Бистрица и дякон Козма Поповски.

„Бог като Господар на този дом, да въздаде на всички, които с труд, средства и молитва помогнаха за съзиждането на този параклис. Господ да ги възнагради за тяхното добротворство и да пази чедата им. Нека това да им бъде за спасение и възлизане в царството Божие!“- каза в словото си еп. Йоан.

В чест на събитието бе изнесена програма от фолклорния танцов състав на гр. Ихтиман. Изпълненията бяха особено впечатляващи с представянето на самобитния самоковски фолклор и с уникалната си музика - богата на разнообразни мотиви и неравноделни размери.

В чест на построяването и освещаването на параклиса хората са засадили и различни видове кипариси, които се надяват да растат, заедно с благоукрасяването на малкия храм. Интересен факт е, че зад параклиса има стар дъб, на който му липсва сърцевината /причинено от гръм/. Местните казват, че той дълго време не е имал и едно листо. От миналата година, когато е започнал строежът, дървото е започнало отново да се разлиства /ошумява/.

След освещаването софийският викарий, заедно с духовенството се отправи към църквата “Успение Богородично“ в с. Гуцал, където бяха обсъдени необходимите средства за обновлението и стопанисването на храма.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Към параклиса " Възнесение Господне"Към параклиса " Възнесение Господне"Към параклиса " Възнесение Господне"В храмаДарителитеЕп. Йоан помазва с осветен елейВ параклисаКитката за водосветПразничната погачаПразничен концерт Празничен концерт Духовенството Празничен концерт СлушателитеПразничен концерт Празничен концерт Празничен концерт Параклисът " Възнесение Господне""Пред параклисаПразничен концерт Слушатели Параклисът " Възнесение Господне""Древният каменен кръстДревният каменен кръстДъбът зад параклисаИзглед от местносттаХрам „ Успение Богородично“, с. ГуцалХрам „ Успение Богородично“, с. Гуцал
« предишна новинаследваща новина »